Flygplanskrasch i Sydsudan – minst 41 personer uppges döda

Ett plan i Sydsudan uppges ha kraschat och Al Jazeera uppger att minst 41 personer ska ha omkommit i flygplanskraschen, enligt uppgifter från myndigheter. Kraschen ska ha inträffat strax efter att det lyfte från den internationella flygplatsen i huvudstaden Juba.

Flygplatsen i Juba, Sydsudan. Foto: Alexander Podolyan
Flygplatsen i Juba, Sydsudan. Bilden har inget med en aktuella olyckan att göra. Foto: Alexander Podolyan

Uppgifter om antal passagerare på flygplanet varierar, men det talas om runt sammanlagt 20 personer, inklusive besättningen. Uppgifterna är dock inte bekräftade. De flesta av de som uppges döda, ska ha varit människor på marken, där olyckan inträffade, cirka 800 meter från flygplatsen i ett område där det är vanligt att fiskare uppehåller sig. Två eller tre av passagerna i flygplanet uppges ha överlevt kraschen, varav ett kan vara ett barn. Den totala dödssiffran kan dock komma att stiga.

Stjärtfenan och andra delar av flygplanet, ska ligga utspridda längs strandkanten vid Vita Nilen. Flygplanet var ett ryskt byggt fraktflygplan och inget passagerarplan. Det pågår just nu många spekulationer om orsaken till kraschen, allt från dåligt fastsatt last, till väderomständigheter och oroligt område. Den verkliga orsaken kommer troligen att visa sig under kommande utredningar.

Sydsudan är det yngsta landet i världen, då det blev självständigt så sent som 2011 då det bröt sig loss från Sudan. Det har sedan 2013 pågått ett inbördeskrig i landet. Striderna fortsätter i landet, trots ett aktuellt fredsavtal från augusti i år, som Afropé skrev om HÄR, men de fortsatta striderna pågår långt från huvudstaden.

Denna olycka inträffar endast några dagar efter att ett ryskt flygplan kraschat på Sinaihalvön där totalt 224 människor omkom.

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.