Mixed Grill: Ett svensk-gambiskt initiativ med en stark värdegrund

Här berättar Patricia Gustavsson och Joanna Lemnelius, grundarna av Mixed Grill om varför det var viktigt för dem att starta just denna typen av företag.

Mixed Grill är ett textil- och klädesmärke som grundades i Banjul, Gambia och drivs från Södermalm i Stockholm. Vi samarbetar med lokala entreprenörer där vi har nära kontakt och säkerställer att de får rätt betalt för sitt arbete och möjlighet att påverka sin självförsörjning.

DSCF5283_RET_korr
Foto: Mixed Grill

Med fantastiska tyger och moderna mönster gör vi guldkorn från Gambia tillgängliga i Sverige.Kökshanddukar, prydnadskuddar, sängkläder och kläder m.m. skapas utifrån en stark tradition av textildesign blandat med skandinaviska influenser. De västafrikanska tygerna och de olika batikteknikerna skapar fina produkter som passar lika bra in i svenska hem som IKEA eller Svenskt Tenn.

Gambia är ett land rikt på kultur och konst, men där många har det tufft ekonomiskt. Arbetslösheten är hög och investeringarna i landet är små, trots det finns det en enorm optimism och framåtanda. Mixed Grill vill komma bort från de stereotypa bilderna av en svältande kontinent och istället visa upp det moderna, kreativa och stolta Västafrika.

I vårt värdegrundsarbete jobbar vi för att främja antirasismen och engagerar oss genom att hylla afrikansk kultur, att ge hjälp till självhjälp istället för bistånd, visionen är så mycket större än bara kläder och välgörenhet. Vi vill skapa ett forum för att lyfta fram afrikansk kultur och få människor att känna att de bidrar till något större genom att bära/ha Mixed Grills produkter.

DSCF5473_RET_korr
Foto: Mixed Grill

Genom det kulturella mötet mellan de två världsdelarna vill vi ta tillvara på den genuina stolthet och kunskap som finns i Västafrika och med härliga tyger och moderna mönster vill vi göra Gambias textilkonst tillgänglig för fler här hemma. Detta i sin tur bidrar till att människor får möjligheter till självförsörjning genom företagande, produktion och export något vi hoppas kan bidra till en rättvisare värld där det är en självklarhet att arbeta under ordentliga arbetsförhållanden och få bra betalt för sitt arbete. På det sättet vill vi försöka skapa en långsiktigt hållbar utveckling I Gambia.

Idén föddes när vi lärde känna varandra i Gambia och arbetet kändes ännu mer viktigt i och med tanke på den ökande främlingsfientligheten som råder här hemma. Med SD’s framfart, växande afrofobi, folk som flyr för sina liv undan krig och ett Europa som stänger sina gränser så var jag och Joanna eniga om att vi ville skapa något som förhoppningsvis kan göra en skillnad säger Patricia.

Vi jobbar i dagsläget med skräddare och ”batikare” i Bakau, Serrekunda, Kololi, Lamin och Brikama. Utöver det så har vi även en gambisk kvinna vi jobbar tillsammans med, Ida som är en släkting till Joanna och som jobbar som produktionsassistent och sköter den dagliga kontakten med våra samarbetspartners. Drömmen/visionen är att sysselsätta människor med utgångspunkt från våra vänner och släktingar som ett led i den värdegrund vi jobbar med, ansvar både för sitt eget liv och andras genom arbete och en strävan mot ett gemensamt engagemang som bidrar till en långsiktig hållbar livssituation för fler och fler människor. Vårt mål är att skapa relationer och samarbeten med fler aktörer ”på plats”, som ansvarar för produktion, logistik och transport mm.

DSCF5608_RET_korr
Foto: Mixed Grill

Både Patricia och Joanna har familj och vänner i Gambia och har bott i landet i mer eller mindre långa perioder. De lärde känna varandra förra året i ett Gambia som efter Ebolakrisen och sviktande turism var fattigare, med högre arbetslöshet och mer desperat än någonsin. Ur kärleken för landet, kulturen och människornas vilja att påverka sitt liv föddes idén om ett företag som inte bara har som mål att tjäna pengar men lika mycket att sprida det Gambiska arvet, ge en annan bild av Västafrika än stereotypen av en svältande kontinent och skapa arbetstillfällen.

Du kan läsa mer om Mixed Grill och se deras fina produkter HÄR

Eller följa dem på Facebook HÄR

Eller på Instagram HÄR

Hanna Danielsson
Hanna Danielsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.