Bröststrykning, en annan sida av kvinnlig könsstympning

En ritual som ibland omnämns som ”bröststrykning” eller ”bröststympning”, pågår på många flickor i puberteten. Metoden går ut på att ”platta ut” flickors bröst, för att de inte ska växa för tidigt och bli för stora i unga år. I försök att uppnå detta, används flera smärtsamma och farliga metoder.

Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé
Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé

Den ena metoden handlar om att helt enkelt hetta upp en större sten eller ett järn, som man sedan ”stryker” brösten med, så de hämmas i utväxten. Det är inte ovanligt att man hettat upp järnet eller stenen vid en öppen eld. En annan metod är att ”stryka” brösten med ett större batongliknande föremål. Ytterligare en metod är att ”linda brösten” med ett fast bälte som spänns fast hårt över bysten för att hindra eller hämma utväxten. Den senare metoden är vanligare bland rikare familjer i medel- och överklassen i de länder som praktiserar bröststympning, eller bröststrykning.

Den brittiska nationalkommittén för FNs kvinnoavdelningen, UN Women, rapporterar om att fenomenet är på uppgång och att bröststrykning nu drabbar cirka 3.8 miljoner kvinnor i världen.

Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé
Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé
Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé
Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé

Enligt den engelska välgörenhetsorganisationen Cawogido, som bedriver kampanjer för att öka medvetenheten om både bröststympning och kvinnlig könsstympning, kan metoden i praktiken leda till cancer, bölder, infektioner, cystor och även att det ena eller båda brösten helt försvinner. Cawogido samarbetar med polisen, vården, socialtjänsten och skolor för att öka medvetenheten om bröststympning.

Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé
Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé

FNs befolkningsfond menar att bröststympning är ett av de fem mest underrapporterade brotten i samband med könsrelaterat våld.

Leyla Hussein, som är en aktivist och överlevare av kvinnlig könsstympning, tillika psykoterapeut och förkämpe mot kvinnlig könsstympning har uttalat sig om hur absurt skadlig ritualen med bröststympning är. Leyla Hussein har bloggat om fenomenet på Cosmopolitan.

Leyla skriver: ”Jag genomgick kvinnlig könsstympning för min säkerhet. Vilken absurd värld vi lever i när kvinnors kroppar inte anses säkra i sitt naturliga tillstånd och män inte anses kunna ta ansvarar för att kontrollera sina egna drifter.”

Vidare skriver Leyla Hussein också:

”Genom att hålla tyst om metoder såsom bröststrykning och kvinnlig könsstympning, så säger vi till flickorna att de inte är en prioriterad fråga. Prioriteten är att deras sexualitet kontrolleras.”

Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé
Motivet på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Fatou Touray, Afropé

Bröststrykningen kan pågå allt från några dagar, till flera veckor. I cirka 58 % av fallen är förövaren offrets mamma. I de flesta fall är mamman övertygad om att hon gör något gott för sin dotter, genom att utåt sätt försena hennes pubertet och därmed möjliggöra för flickorna att kunna fortsätta skolan och slutföra sin utbildning, i stället för att få friare till sig, så hon väljer att gifta sig eller kan giftas bort. I många fall är familjer också övertygade om att metoden med bröststrykning kan förhindra våldtäkter av unga kvinnor.

FN uppskattar att cirka 3,8 miljoner unga kvinnor är i riskzonen för bröststympning i Central- och Västafrika. I Storbritannien kan tusentals flickor från Kamerun, Sydafrika, Nigeria, Guinea, Togo och Elfenbenskusten också vara i riskzonen. Liksom även risken finns att många flickor även i Sverige kan finnas i riskzonen för bröststympning. Företeelsen är vanligast i Nigeria, Sydafrika och Kamerun.

Det är viktigt att informera om denna typ av händelser som ett stöd för de flickor som blir utsatta för denna typ av kroppsstympning.

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.