Åtta sydafrikanska poliser döms för brutalt mord på taxichaufför

Det var 2013 som Mido Macia, en taxichaufför från grannlandet Moçambique blev brutalt mördad av åtta poliser i Sydafrika. Mannen hade hamnat i en dispyt gällande en påstådd felparkering med poliserna som sedan misshandlade honom så svårt att han senare dog, bland annat genom att binda honom och släpa honom efter en bil.

Foto: Michael Powell
Bilen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Mike Powell

Rättegången mot poliserna har nu avslutats och alla åtta dömdes till 15 års fängelse för delaktighet i mordet av Macia. Bevisen bestod av bland annat videoklipp som filmats av förbipasserande då Macia setts bli släpad bakom polisbilen. Macia fördes senare till en häktningscell där han återigen blivit så brutalt misshandlad av poliserna att han senare dog av hjärnskador och inre blödningar.

Sydafrika har tidigare haft stora problem med polisbrutalitet samtidigt som fler än 60 poliser enbart i år har blivit dödade i tjänsten, något som vittnar om stora problem både inom poliskåren men också med kriminalitet och hot riktat mot den sydafrikanska poliskåren. Dessa fällande domar kan dock ses som ett ställningstagande för att ingen, inte ens polisen har rätt att ta lagen i egna händer, utan bör låta rättsväsendet styra.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.