Thandiwe – Sveriges nya R&B-stjärnskott

Thandiwe är en driven artist och Sveriges nya R&B-stjärnskott med låtar som ”Fade Away” och ”Vad De Vill Ha” i bagaget. En 22-årig tjej från Stockholm med rötterna i Sydafrika.

I år släppte hon sin debut, ”What They Want EP”, som följdes upp med ett par musikvideos. Hon har spelat flitigt ute samt blivit nominerad till Årets nykomling på Manifestgalan. I dag sjunger Thandiwe mestadels på engelska men har även släppt en låt på svenska. Musikvideon till ”Goin’ Down” släpps i slutet av november 2015.

Thandiwe Foto: Pressbild
Thandiwe. Foto: Pressbild

Berätta lite om din bakgrund?
Jag började skriva och sjunga på riktigt (alltså spela in och uppträda live) när jag var runt tolv. Jag har velat bli sångerska så länge jag kan minnas men jag visste inte om att jag hade en bra sångröst. Det var inte förrän jag hörde mig själv sjunga på en cover-inspelning på ett musikkollo som jag insåg att jag kunde sjunga.

Under tonåren sjöng jag i flera band och gick i musikskolor samtidigt som jag skrev egna låtar. Efter gymnasiet flyttade jag till London i ett år och pluggade musik där, med inriktning sång. Det var riktigt kul och jag lärde mig mycket och skrev mycket. Kort efter att jag flyttade tillbaka till Sverige så släppte jag min debutsingel ”Fade Away”.

Hur och när hittade du musiken?
Det började nog med det jag fick höra hemma. Min mamma älskar musik och allt jag hörde då älskar och lyssnar jag på än i dag. Det var soul, funk, R&B, jazz och sydafrikansk musik, både kwaito och traditionellt. Jag var väldigt intresserad av låttexter och hade redan då lätt för att lära mig orden utantill. Det gällde även låtarna där jag inte förstod ett ord av vad de sa.

Vad är den största utmaningen med att vara ung artist i Sverige i dag?
Jag tror att det bara är en fördel att vara ung artist i Sverige. Då har man mer tid på sig att slå igenom och man är mer optimistisk inför framtiden.

Det hade varit en större utmaning för mig om jag var 32 år och på samma ”nivå” som jag är i dag. Jag hade känt mig stressad tror jag … Så jag skulle inte säga att det är en utmaning om man tänker så, utan snarare en fördel.

Du har spelat in låtar på både svenska och engelska, får du olika känsla när du sjunger på de olika språken?
Ja, när jag sjunger på svenska så tänker jag efter lite mer på vad jag säger. Det känns som att jag kommunicerar med publiken på ett annat sätt än när jag sjunger på engelska. Detta gäller så klart för en svensktalande publik.

Thandiwe Foto: Pressbild
Thandiwe. Foto: Pressbild

Alla artister ser olika på detta med att stå på en scen – har det alltid känts självklart för dig eller var det något du fick jobba på?
När jag gick på Vår Teater i Högdalen så märkte jag att jag gillade att stå på scen och på fester älskade jag att stå i centrum på dansgolvet. Så nej, det har känts självklart för mig faktiskt. Jag känner att det är på scen som jag kan uttrycka mig som bäst.

Vad gör du när du inte håller på med musik?
Jag är med mina vänner och min familj och jag jobbar deltid inom vården.

Kan du berätta något inte så många vet om dig?
Jag är väldigt självkritisk, jag är ensambarn och jag har mycket tålamod.

Tre snabba:
Favoritmat: Magwinya (sydafrikanska fettkakor) med kött.
Favoritartist: Det är svårt eftersom det ändras periodvis men just nu skulle jag säga att jag lyssnar mest på Janelle Monaé.
Person du ser upp till: Inom musiken så är det många olika artister jag ser upp till. Annars är det definitivt min mamma och min mormor, de är mina förebilder.

Förhandsvisning, mingel och liveframträdande
Den 20 november har Thandiwe förhandsvisning av nya videon ”Goin’ Down”, från debuten ”What They Want EP”.
Plats och tid: Bohusgatan 25 i Stockholm 20.30-22.30.
Dresscode: Finklädd a.k.a ”On Fleek”
Branchfolk, musikintresserade samt Thandiwes nära och kära är välkomna. Utöver förhandsvisningen av ”Goin’ Down” så kommer det att bjudas på drinkar och ett liveframträdande av Thandiwe. Åldersgräns på 18 år.

Mer information om eventet kan Du hitta HÄR

What They Want EP

Helena Svensson
Helena Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.