Ekologiska Fairtrade-drycker från Karma Cola

Dofter och smaker är verkligen något som kan få oss att färdas tillbaka till minnen vi trodde blivit bortsorterade . För inte så längesedan köpte jag en dryck med smak av härlig ingefära, från Karma Cola som företaget heter, och för mig var det en nostalgitripp tillbaka till min mors kök. Hemmagjord ingefärsdricka kom ingen undan när man började känna sig lite småsjuk hemma.

Gingerella från Karma Cola - Foto: Afropé |Fatima Kebbeh
Gingerella från Karma Cola – Foto: Afropé |Fatima Kebbeh

Gingerella är en ekologisk dryck av ingefära, råsocker och chili bland annat, ingefära från Fairtrade-bönder i Sri Lanka. På två sekunder var jag i mammas kök där vi brukade få denna dryck när vi började bli lite sjuka (minus socker dock). Det var nästan så att jag började gråta när jag skulle dricka den eftersom jag inte gillade ingefära alls.

Men är det inte ironiskt att när någon byggt upp ett företag kring detta och berättar om alla hälsofördelar ingefäran har så känner jag mig helt upplyst, fast min mamma redan sagt detta till mig säkert ett par hundra gånger redan, men först nu skulle jag minsann tugga i mig lite ingefära varje dag så jag kunde hålla mig frisk och pigg. Det var inte alls mycket socker i drycken plus att det var rörsocker, men sen också hela engagemanget bakom dessa drycker det finns en tanke med i alla leden.

Så jag vill ta tillfället i akt nu när det börjar bli lite mörkt och tungt, men även för er som börjar känna er lite småsjuka, kanske kan åtminstone Gingerella vara en boost i rätt riktning? Eller kanske ett barndomsminne som mitt. Förresten så är den riktigt riktigt god.

Företaget bakom drycken heter som sagt Karma Cola och det finns faktiskt bara en distributör i hela Sverige som säljer dessa. Allt är ekologiskt och Fairtrade-märkt och företaget har även röstats fram som världens mest rättvisa Fairtrade-företag år 2014. Idag består Karma Cola utav tre olika drycker – Karma Cola, Gingerella och Lemony Lemonade.

Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Kolaträden som bär kolanötterna som används i Karma Cola finns i Sierra Leone och där har man verkligen gått in och satsat och byggt upp hållbara samhällen. Karma Cola jobbar för att bönderna i Sierra Leone ska få bättre betalt för sitt arbete, odlarna får ett minimipris för råvarorna plus en försäljningsbaserad premie som kan användas till lokalsamhället. Utöver detta går dessutom 2 cent per flaska till Karmacola Foundation. Tack vare dessa bonusar så har det funnits pengar till att bygga en ny brunn, en ny produktionsanläggning och en butik där de kan sälja sina råvaror. Karma Cola vill hjälpta byn att bygga upp en infrastruktur så att de kan skapa en hållbar framtid.

Det jag tycker är spännande med coladrycken är att den är gjord utav kolanötter bland annat. Kolanöten, vad jag vet, används ofta i samband med ceremonier i flera länder, bland annat Gambia, och det är många från Västafrika som känner igen den och säkerligen används den på flera olika sätt i olika länder. För mig har den alltid haft en väldigt besk smak och inte riktigt varit min grej, men man känner inte den beskan alls i drycken.

Lemony Lemonade är en citrondryck av ekologiska citroner från Sicilien. Drycken har balanserats med ekologiskt rörsocker och blandats med en skvätt grapefrukt och andra citrusfrukter.

Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Det är alltid gott för både mage och samvete att veta att man bidrar till något gott och fint när man köper något från Karma Cola . Detta företag vill verkligen se en fortsatt utveckling i Afrika samt öppna upp nya möjligheter för flera.

Med beställningen får man en fin box och ett häfte där man kan läsa om hela organisationen och olika projekt, allt går att följa och leta upp själv om man vill. Dryckerna finns i välsorterade butiker och kostar mellan 28-35 kronor flaska. De finns även att beställa hos Beriksson.

Vi beställde från dryckerna till mitt andra jobb och de är redan slut. Så uppskattade var de.

Har ni förresten tips eller berättelser om vad kolanöten kan användas till? Dela gärna med er i kommentarsfältet.

 

Fatima Kebbeh
Fatima Kebbeh

En tanke på “Ekologiska Fairtrade-drycker från Karma Cola”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.