30-talshat i mitt flöde

I mitt Facebookflöde, liksom förmodligen i ditt, sörjer vi med Frankrike. För mig som frankofil och Parisälskare är det lätt att ta ställning. För oss alla som demokrater som står upp för den fria världen likaså.

Vi sörjer med de föräldrar som aldrig mer ser sina barn, med barn som mist sina föräldrar,  med älskande som nu är ensamma och för att världen är en otrygg plats.

Men för en del har sorgen även en agenda.

Jag brukar skriva om sådant jag hittar på ”andra sidan”, när jag med mina alter egon gräver bland nationalister. Men denna länk och detta citat har jag hittat i min egen sfär.

Nu börjas det nämligen igen. Med citat ur Det Goda Samhället propageras det för att alla Sveriges muslimer samfällt ska ta någon sorts avstånd:

”Om jag vore statsminister skulle jag kalla ihop en presskonferens och förklara att jag förväntar mig att Sveriges muslimer samfällt med ett rungande nej så att det hörs över hela landet tar avstånd från Islamiska staten och dess metoder. Syftet, skulle jag förklara, vore att veta var vi har varandra. Ni muslimer, skulle jag säga, känner oss svenskar, men vi svenskar känner inte er muslimer tillräckligt väl. Övertyga oss om att ni vill oss lika väl som vi vill er!”

Varför känner du inga muslimer? De är 4-500 000. Många av dem är födda i Sverige. De återfinns på din arbetsplats, de undervisar dina barn, undersöker dig på sjukhuset och klipper ditt hår. Så hur har du lyckats undvika att lära känna dem?

Och varför ska statsministern ha en förväntan på en religiös grupp? Hur kan man tycka att ett lands statsminister, med uppdrag att hålla ihop landet, ska peka ut en grupp helt oskyldiga människor som ansvariga?

Tänk dig att han säger:

”Nu har en bonde begått fruktansvärda brott, så jag vill att alla bönder går ut och tar avstånd. Annars tror vi att ni gillar det som hänt.”

17 februari 1939: Bollhusmötet/Studentdemonstration mot Sveriges välkomnande av 10 judiska läkare.
17 februari 1939: Bollhusmötet/Studentdemonstration mot Sveriges välkomnande av 10 judiska läkare.

Ingen bad dig ta avstånd från Knutbypastorn eller Breivik. Ingen tyckte att du skulle ställa dig upp och deklarera att du inte tycker det är rätt att dra på sig en mask och mörda barn med ett svärd. Du kanske uttryckte detta ändå, men det var i så fall ditt val.

Den sista meningen i citatet är felast av alla.

Du som delar denna länk vill verkligen inte muslimer väl.

Du tangerar istället hets mot folkgrupp genom att kollektivt påstå att Sveriges muslimer är terrorsympatisörer om inget annat anges.

Den här retoriken såg vi i Tyskland på 1930-talet, och vi har sett den hos SD och högerextrema.

Nu har den letat sig till mitt Facebookflöde.

 

Helena Trotzenfeldt
Helena Trotzenfeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.