JUST NU: Gisslandrama på hotell i Bamako

I morse ska ett okänt antal män tagit sig in på Radisson Blu Hotel i Bamako, Mali, där en gisslansituation nu pågår. Enligt uppgifter rör det sig om 170 personer som tagits som gisslan. Minst tre personer uppges ha dödats i attacken och både skottlossning och explosioner har hörts från hotellet. Polis och säkerhetsstyrkor som befinner sig på platsen har spärrat av området och enligt en befälhavare för armén ska runt 80 personer ur gisslan nu vara fria.

globe-1029213_1920På förmiddagen kom rapporter om att beväpnade män ska ha tagit sig in på Radisson Blus hotellområde och skjutit omkring sig, samtidigt som de ropat “Allahu Akbar” (Gud är allsmäktig på arabiska). De ur gisslan som kunde citera verser från Koranen släpptes direkt, berättade en säkerhetsvakt för Reuters.

Hotellet är ett av Malis finaste och väldigt populärt bland turister från hela världen och internationell personal angreps tidigt under fredagsmorgonen då skyttar tog sig in på hotellet. Skottlossning utbröt sedan och aktiviteten verkar vara koncentrerad till hotellets sjunde våning där 140 gäster och 30 av hotellets personal initialt ska ha tagits som gisslan. Enligt senaste rapporter ska nu 80 personer av dessa vara frisläppta.

Folk från olika länder ska bo på hotellet för närvarande, bland annat personal från Turkish Airlines, minst sju personer från Kina och ett antal franska medborgare uppges befinna sig på hotellet. En av de som lyckats ta sig helskinnad från hotellet är den populära guineanska sångaren Sekouba Bambino. Bambino ska snabbt ha insett att det inte var fråga om några småkriminella personer och lyckats ta sig därifrån välbehållen.

Antalet män som intagit hotellet är något oklart då företaget som äger hotellet låtit meddela att det rör sig om två personer, medan ögonvittnen från platsen har uppgett att man uppskattat dem till att vara allt mellan fem och tretton stycken.

En trädgårdsarbetare som jobbade ute på hotellområdet berättar för BBC;

”De anlände i en diplomatregistrerad bil och de bar masker. Vid hotellets gate stoppade vakten dem och de började skjuta. Vi flydde!”

Malisk armé, polis och specialstyrka, tillsammans med personal från FN:s fredsstyrka, samt fransk militär finns just nu på platsen.

Senast i september skedde ett misstänkt terrordåd mot ett hotell i staden Sevare i Mali, där beväpnade män dödade 13 personer, varav fem stycken var FN-anställda.

Sedan juli 2013 är det FN-styrkan som tagit över ansvaret för landets säkerhet. Man tog över från franska och nationella trupper efter det att de största städerna i norr hade återtagits från militanta extremister i landet.

Landets president Ibrahim Boubacar Keita som är på regiontoppmöte i Tchad har avbrutit sin resa och är nu på väg tillbaka till Mali.

 

Anna Wedin
Anna Wedin
Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “JUST NU: Gisslandrama på hotell i Bamako”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.