Kvinnlig könsstympning förbjuds i Gambia

Gambias president meddelade under måndagskvällen att landet nu förbjuder kvinnlig könsstympning. Förbudet träder i kraft med omedelbar verkan, men det står ännu oklart hur snart en lagstiftning kommer att genomföras. Gambia är det tjugonde landet på den afrikanska kontinenten att förbjuda detta övergrepp på kvinnor.

Kvinnlig könsstympning utförs på olika sätt runt om i världen, men gemensamt för samtliga metoder är den grymhet och de komplikationer det innebär för den utsatta kvinnan – som oftast är ung flicka, eller bara bebis, när övergreppet utförs – och det faktum att det medför att kvinnans sexuella upplevelser istället för njutning förknippas med smärta. Många gånger innebär konsekvenserna av ingreppen farliga infektioner och blödningar, ibland också livshotande tillstånd eller infertilitet.

Mer än 100 miljoner kvinnor världen över utsätts för proceduren, främst i länder i Afrika och Mellanöstern.

”Ingen plats i det moderna samhället”

President Yayha Jammeh - Foto: Jagga, commonslicence
President Yayha Jammeh – Foto: Jagga, commonslicence

Gambias president Yahya Jammeh sa på måndagen i ett offentligt tal i Kanilai att detta kontroversiella kirurgiska ingrepp med omedelbar verkan ska anses olagligt i landet. Jammeh poängterade att vi nu lever på 2000-talet och ingrepp som kvinnlig könsstympning har ingen plats i det moderna samhället. Över 70 procent av landets kvinnor har utsatts för övergreppet och många av dessa är ännu tonåringar.

Gambia är ett av de länder där kvinnlig könsstympning varit utbredd, men senare års mätningar visar att stödet för övergreppet minskat. Många, främst kvinnorna själva, har under den senaste tiden offentligt tagit till orda och fördömt det faktum att det fått fortgå i landet.

Stöd för övergreppet varierar mellan olika folkgrupper och platser i landet och man har också kunnat se skillnader inom olika samhällsklasser. Främst är det i gruppen av de rikaste kvinnorna i landet som stöd för fortsatt användande av det kontroversiella ingreppet varit som starkast.

Välkommet förbud

Banjul, Gambias huvudstad - Foto: Afropé | Fatou Touray
Banjul, Gambias huvudstad – Foto: Afropé | Fatou Touray

Förbudet välkomnas från många håll och inte minst från aktivister världen över och framförallt i Gambia. Equality Now, en organisation för mänskliga rättigheter, har stått i framkant för ett genomförande av ett förbud mot kvinnlig könsstympning i landet. I många år har de kämpat och spridit kunskap bland befolkningen i landet. Mary Wandia, kampanjchef i frågan för avskaffandet av kvinnlig könsstympning säger till The Guardian;

”Förbudet är ett viktigt första steg mot ett slut på kvinnlig könsstympning och vi berömmer president Jammeh för att äntligen tillkännage det.

/…/

En lag måste nu antas på korrekt sätt för att säkerställa att varje flicka i riskzonen är ordentligt skyddad. Regeringen måste visa ett starkt engagemang och prioritera denna fråga i ett land där tre fjärdedelar av kvinnorna har drabbats och avveckling har varit långsam med att förverkligas.”

Tidigare i år förbjöds ingreppen i Nigeria, som då blev det nittonde landet på den afrikanska kontinenten att införa förbud. The Gaurdian startade under 2014 en stor kampanj för att förbjuda kvinnlig könsstympning över hela världen, med stöd av kampanj- och petitionssidan Change.org.

Nu hoppas man att Sierra Leone, Senegal och Uganda skall komma att ansluta under nästa år.

Källor: The Gaurdian, Star Africa

Relaterat:
Bröststrykning – en annan sida av kvinnlig könsstympning

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

3 reaktioner till “Kvinnlig könsstympning förbjuds i Gambia”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.