Silk & Moss – Afrikainspirerade accessoarer och kläder (intervju)

Silk & Moss är ett afropolitanskt och afrochic mode och livsstilsmärke som Samantha Braun grundade hösten 2015 och som erbjuder handtillverkade accessoarer, plagg, inredningsprylar och ekologisk hår- och hudvård. Samantha producerar allt själv, i en ateljé som hon delar med andra konstnärer. Hon väljer att producera i en liten mängd, både för kvaliteten och lyxfaktorn. Samantha använder sig mycket av västafrikanska tyger som hennes mamma och släkten skickar till henne om hon inte kan köpa dem själv. Produkterna riktar sig till människor i alla ålder, oavsett bakgrund eller kön, som tycker om och värdesätter vackra, handgjorda och unika produkter i kvalitetsmaterial. 

Vem grundade Silk and Moss, och vad var tanken bakom?

Samantha Braun i en Silk & Moss headtie - Foto: Silk & Moss
Samantha Braun i en Silk & Moss headtie – Foto: Silk & Moss

– Det är bara jag som står bakom Silk & Moss. Jag gör allt själv; inköp, design, produktion, försäljning, social media, med mera. Jag ville skapa ett märke där jag kunde kombinera inverkan av mina rötter (kamerunsk/östeuropeisk), min franska uppväxt och mina utländska upplevelser. Jag ville dela den kärleken jag har för min kultur och min extrem stolthet över att ha en stark svart kvinna som mamma.

Mamma, som är från Kamerun och är inspirationen bakom märket, har alltid delat med mig, hennes intresse för slow fashion (långsamt mode) och unika handsydda och handgjorda grejer. Hon brukade ofta (och gör det fortfarande) bära traditionella afrikanska kläder och mixa de med europeiska designerplagg, samt maffiga smycken på ett jättevackert och feminint sätt.

Jag ville kombinera alla dessa influenser i Silk & Moss och allt började på riktigt under hösten, inför African Fashion Week Stockholm, där jag deltog som vendor i början av oktober. Jag satt i ateljén och sydde själv en massa grejer i bara tre veckor. Sedan kom webbutiken i slutet av oktober.

Finns det en butik också? Vart finns den?

– Det finns ingen fysisk butik just nu, utan en webbshop som heter silkandmoss.com
Där säljer jag alla mina skapelser. Kunder som är intresserad av nåt speciellt som inte finns i butiken kan också mejla mig via webbsidan om de vill ha specialtillverkade beställningsplagg, större kuddar, eller ett laptopfodral i ett visst tyg.
Funderar du på att öppna butik/flera butiker i framtiden?
– Det gör jag ibland. Jag hade tänkt hyra en lokal som skulle användas som ateljé/butik/showroom där folk skulle kunna komma in, få ett inblick på hur jag jobbar, se och känna varorna, ställa frågor,
köpa grejer och ta en kopp kaffe. Men som egenföretagare vet jag att det är svårt och dyrt att driva en verksamhet och dessutom en butik. Jag frilansar på heltid som jurist för ett utländskt företag
just nu. Det ger mig en ‘säker’ inkomst, vilket är en prioritet när man har barn. Så jag tar inga stora risker just nu, och tar det som det kommer. Min dröm är att kunna jobba på heltid med Silk & Moss istället. Jag håller tummarna och vi får väl se hur det går i framtiden.
Vad är din vision?
Kuddfodral - Foto: Silk & Moss
Kuddfodral – Foto: Silk & Moss

– Jag skulle vilja utveckla märket för att kunna erbjuda en hel dam-, herr- och barnklädes-, samt accessoarkollektion. Jag skulle också vilja erbjuda återskapad inredning i afrikanska tyger och mer varierade ekologiska hår- och hudprodukter.

Känner du att ditt arbete bidrar till svenska samhället? Hur i så fall?

– Oj, nej, jag tror inte det. Det vore pretentiöst av mig att tänka så. Det enda jag kan tänka mig är att jag kanske kan bidra med att ta in lite mer färg och västafrikanska influenser i en väldigt svensk modeindustri och ett konservativt samhälle.
Något mer du vill säga till läsarna? 

– Ni kan följa Silk & Moss på instagram och på Facebook
och se alla nyheterna i butiken samt vad jag jobbar på i ateljén.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotorättigheter: Alla bilder i artikeln tillhör Silk & Moss

Hawa Sallah
Hawa Sallah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.