Diha – The Wonder Voice – är beredd att erövra världen nu

Hennes artistnamn är Diha – eller ”The Wonder Voice” som hon kallas av många.

Den fantastiska kraften i hennes röst och hennes blinkande melodi har gjort henne känd i Senegambia. Hon har väckt nya, gambiska toner.

Diha Foto: Privat
Diha Foto: Privat

Diha är dotter till en far från Tambacounda i östra Senegal och hennes mamma kommer från Basse, i Gambia. Själv föddes Diha i Tambacounda, men vid fem års ålder flyttade hon till sin mamma.

Diha kände en naturlig passion för musiken från en tidig ålder. Från 12 års ålder blev hon så uppslukad av musiken, att hon förlorade mycket av sitt fokus för skolan.

Trots att hennes unga år var turbulenta på flera sätt och hon mötte många motgångar, så behöll hon ändå sitt fokus för sin musikaliska karriär och sökte musikaliska framgångar.

Hennes mamma gifte om sig och hennes bonuspappa såg den enorma musikaliska och konstnärliga potentialen som fanns inom henne och försökte stötta henne att fortsätta i rätt riktning för att kunna leva ut sina musikaliska och konstnärliga drömmar.

Så småningom flyttade hennes mamma till Tyskland och Diha flyttade till sin mormor. Det var dock inte så lätt att bo med sin mormor, då hon inte var lika förtjust i Dihas musikaliska drömmar, så Diha bestämde sig för att flytta tillbaka till sin pappa i stället.

Diha Foto: Privat
Diha Foto: Privat

Det var inte lätt att flytta hem igen med hennes begränsade utbildningsbakgrund. Diha tog jobb som assistent på en skönhetssalong, men insåg snabbt att hennes kallelse i livet handlade om musik, så hon grabbade tag i mikrofonen igen.

Ungdomen och självständigheten blev en del av Dihas liv tidigt, då hon fick växa upp snabbare än jämnåriga. När hon var 17 år, flyttade hon åter tillbaka till Gambia och började från noll inom musikbranschen där.

Som många andra unga, musikaliska förmågor i Gambia, drog hon sig runt genom att vara bakgrundssångare för Pa Omar Jack, Mass Lowe och Jalex. Men hennes längtan och hunger efter framgång fick henne att inse att hon ville så mycket mer än att vara bakgrundssångerska och 2007 tog hon klivet in i studion för att producera sin första singel ”Mbeugeul”.

Denna singel hittade vägen genom radion och till dansgolven och ett år senare släppte hon sin andra singel: ”Gorgi”. Vid den här tiden hade Diha börjat dra uppmärksamhet till sig, genom de två melodiska singlarna uppmärksammades hennes unika röst.

Carlo D Foto: Helena Svensson, Afropé
Carlo D Foto: Helena Svensson, Afropé

Hon åkte till Dakar, Senegals huvudstad och gick på audition för den mångsidiga musikern Carlo D (som vi på Afropé tidigare skrivit om HÄR) som tog in Diha som bakgrundssångerska i hans band. Carlos D tränade upp hennes musikaliska förmågor och polerade hennes inom sången. Därefter reste Diha tillbaka till Gambia och släppte där sin hit ”Taling Taling”.

Diha har mycket höga ambitioner inom musiken och siktar högt, men som woloftalande brukar säga: ”loh nangou wuut tah neka talibeh doh chi done Serign”, fritt översatt: ”Varje rektor har en gång varit en skolpojke.”

Diha Foto: Privat
Diha Foto: Privat

När Diha, eller Haddy Trawally som hon egentligen heter, släppte sin hit ”Taling Taling” var den en början på något ännu större. Bilal, den berömda producenten på Suns of Light Studios spelade in en demo med Diha som sammanställdes av stjärnproducenten Bouba Ndour.

Diha blev också nominerad till bästa gambiska kvinnliga artist och hon vann titeln.

Diha har gjort sin egen pilgrimsfärd på sin musikaliska resa och genom alla år av kamp för att ta sig framåt är hon nu redo att släppa sitt nya album med titeln DIHA med SLB Music, som är ett dotterbolag till Sunland Music. Jag gissar att det här inte blir det sista du hör om Diha, hennes namn växer snabbt i Västafrika just nu.

Här kan du lyssna på Diha:

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.