Afrosvensk representation i Melodifestivalen 2016

Startfältet för nästa års Melodifestival är klart. Festivalen avgörs som vanligt i februari och mars. Göteborg, Norrköping, Malmö och Gävle är de städer som står värdar för 2016 års deltävlingar. Vi ser fyra afrosvenskar akter i nästa års upplaga av Melfesten både gamla återvändare och nya debutanter.

SVT avslöjar på sin webbplats att det skickades in hela 2 450 bidrag till nästa års uppgörelse av vår i särklass största och mest kända musiktävling. Nu återstår 28 av dessa bidrag, som skall göra upp om titeln som vinnare av 2016 års Melodifestival och uppdraget att representera Sverige i Eurovision Song Contest den 14 maj nästa år. En final Sveriges vinnare inte behöver färdas särskilt långt för att delta i, då den tack vare Måns Zelmerlövs ”Heroes” kommer att hållas i Stockholm.

Sverige är ett av de länder med bäst resultat från Eurovision Song Contest; sex stycken vinster, en andraplacering och sex stycken tredjeplaceringar, där de senaste två vinsternas kom så sent som under 2010-talets första halva. Som nämnts, Måns Zelmerlöv med ”Heroes” 2015 och före det Loreen med ”Euphoria” 2012.

Vem som står som svensk representant för 2016 vet vi den 12 mars nästa år, då finalen avgörs i Stockholm.

Kopplingar till den afrosvenska diasporan

I årets upplaga av Melodifestivalen deltar fyra tävlingsbidrag med kopplingar till den afrosvenska diasporan. I den tredje deltävlingen, som sänds från Norrköping den 20 februari, ser vi SaRaha, Boris René och Swingfly. I fjärde deltävlingen som avgörs i Gävle den 27 februari ser vi Panetoz.

Swingfly feat Helena GutarraSwingfly gästas av Helena Gutarra och som artist är Richard Silva II, som han egentligen heter, kanske mest känd från sin tid som en del av musikkollektivet Blacknuss. Blacknuss har släppt låtar som ”It should have been you”, ”Last night a DJ saved my life” och ”Dinah”. Swingfly är också med på Teddybears STHLMs hit “Hey boy”. I Melodifestivalen är han en återvändare efter att 2011 kommit på en femteplacering i finalen med låten ”Me & my drum”, där han gästades av Christoffer Hiding på sång. Tillsammans med Helena Gutarra framför Swingfly ”You carved your name”.

Boris RenéBoris René är debutant i Melodifestivalen, men inte som ansikte i Sverige. Under namnet Boris Lumbana känner många fotbollsintresserade igenom honom från Superettanklubben Degerfors IF, där han spelar i försvaret.
Musikaliskt är Boris största förebild Michael Jackson och han har själv ett sound och en röst som ofta jämförs med Seal. Boris sjunger låten ”Put your love on me”.

SaRaha (Sara Larsson) är precis som Boris debutant i SaRahaMelodifestivalsammanhang och än så länge också ett ganska nytt namn i Sverige. I Tanzania, där Sara är uppväxt, är hon däremot inte särskilt anonym, utan en erkänd artist sedan många år tillbaka. SaRahas framför sitt bidrag på både engelska och swahili och det är en afropoplåt om förälskelse. Låttiteln är ”Kizunguzungu”.

PanetozPanetoz är inga doldisar i musiksverige och också de är återvändare, precis som Swingfly. Panetoz debuterad i Melodifestivalen 2014 med hitlåten ”Efter solsken” och tog Sverige med storm i sin deltävling. I finalen fick de nöja sig med en niondeplacering. Sedan dess har kvintetten bland annat hunnit med att sjunga Sveriges VM-låt för herrfotbolls-VM, gästa julkalendern, vara kändisbarnvakter och fråga hur man dansar i Norge. Panetoz sjunger ”Håll om mig hårt”.

 


Melodifestivalen sänds 20.00 på lördagar på SVT1 och SVTplay. Programledare är Gina Dirawi och till sin hjälp har hon Petra Mede (delfinal 1), Charlotte Perelli (delfinal 2), Henrik Schyffert (delfinal 3), Sarah Dawn Finer (delfinal 4), Ola Salo & Peter Jöback (andra chansen) och William Spetz (finalen).

Se hela startfältet här.

Bilder: Skärmavbild, Expressen-TV

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.