Om Trollhättan och docktest i sista delen av "Absolut svensk"

På torsdag sänds tredje och sista delen av ”Absolut svensk” och Afropé kan redan nu avslöja att tittarna då kommer att få se en alldeles nyinspelad version av det välkända docktestet. Samtidigt frågar sig Soran Ismail om hans antirasism gör någon nytta och om det, när han besökte Trollhättan som en del av programserien (innan det fruktansvärda dådet), fanns några tecken på det som skulle komma att hända.

Den tredje och sista delen i programserien ”Absolut svensk” låter oss följa med när Soran träffar musikern Ken Ring. Ken Ring har en helt annan bakgrund än Soran och också helt andra erfarenheter från en uppväxt i Stockholms västerort Hässelby.

20150827_145633
Docktestet med Soran Ismail hos SVT – Foto: Afropé | Kiqi D Minteh

Soran träffar också komikern Kristoffer Appelquist som aktivt jobbar med att hjälpa nyanlända i sin hemort Sunne. På ett handfast sätt hjälper han de som är på flykt från krig och förödelse.

Hur påverkas våra barn av vithetsnormen

Som socialt experiment har man i sista delen gjort det välkända docktestet. Ett test som går ut på att barn får välja om de vill leka med en vit eller svart docka – vilken är fin, vilken är snäll? Testet blev känt i USA redan på 40-talet då psykologparet Clark använde sig av det bland afroamerikanska barn för att påvisa hur segregation och vithetsnorm påverkar barns känsla för egenvärdet. Hur blir utfallet bland de barn som SVT bjudit in?

”Absolut svensk” sänds på torsdag, 21.00 på SVT1 och SVTplay.

Relaterat
Del 1 av Absolut svensk
Del 2 av Absolut svensk

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.