Afropés adventskalender Lucka nummer 3

Idag är det den 3 december och Afropé öppnar sin tredje lucka i lucköppningen!

Frederick Douglass Foto: U.S. National Archives and Records Administration
Frederick Douglass Foto: U.S. National Archives and Records Administration
Afropés kalender Lucka 3

Ironi är knappast det första man tänker på när man hör orden medborgarrättskämpe och abolitionist, men Frederick Douglass var en mästartalare med ironin som sitt främsta vapen. Han föddes som en slav år 1818 på Marylands östkust, USA. Troligtvis var det hans mors vita ägare som var hans far, kanske via våldtäkt och tvång. Han flydde som tjugoåring och valde att byta bort slavägarens efternamn mot Douglass som var hans stora hjälte ifrån Sir Walter Scott’s klassiker The Lady of the Lake.

Frederick gick från att vara livegen till att bli 1800-talets största afroamerikanska ledare. Han blev till och med nominerad som kandidat för posten som vice-president av USA tillsammans med Victoria Woodhull, ordförande och presidentkandidat för radikala Equal Rights Party. Detta dryga 150 år innan Barack Obama blev vald. Han gick även vidare till att författa stora amerikanska klassiker som biografiska Narrative of the Life of Frederick Douglass, an American Slave (1845), The Life and Times of Frederick Douglass (1881) samt My Bondage and My Freedom (1855). Dessa böcker skrevs som starka skildringar av slaveriet och inspirerade många andra medborgarrättskämpar. Fredericks vittnesmål motarbetade historieomskrivningen som skedde då och som fortlöper även i vår tid.

Frederick Douglass
Frederick Douglass

Vi har alla börjat inse att källkritik är livsviktigt, lika viktigt som att lära sig att ljuda i första klass. Men vi måste också inse att vinnarna har hela tiden skrivit historien och att detta perspektiv är den mest imperativa delen av källkritiken. Livsverk, tal och kamp liknande de som Frederick Douglass har gett sin samtid och eftervärlden är som antibiotika emot historieförvrängare. Men det finns inte ens en svensk wikipedia-sida om honom, inte heller finns hans böcker översatta på svenska.

Frederick Douglass kämpande inte bara emot slaveriet, för afroamerikaners lika värde och rätt i samhället, han kämpande även för rösträtt för kvinnor. Han var bland den första som kämpade för både vita och svarta kvinnors rättigheter. Det var knappast lätt att vara feminist, abolitionist, suffragist och gift med en vit kvinna på hans tid. Han fick ta emot väldigt mycket hat och hot men han sa alltid ”I would unite with anybody to do right and with nobody to do wrong”.

Visste du att några av de citat du förnumstigt postar på sociala medier är delar av Fredericks tal?

”Its easier to build strong children than to repair broken men”

Lucköppningen kommer att fortsätta och vi räknar ned till julen tillsammans.

 

Sara Safa
Sara Safa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.