Nordisk premiär för Broadwayklassikern "A Raisin in the Sun"

Många har sett den både på scen och på film, Broadwayklassikern ”A Raisin in the sun”. Pjäsen är som alltid lika aktuell och historian den berättar lämnar ingen oberörd. För första gången i Norden sätts den hyllade pjäsen nu upp och dessutom med en för Sverige historisk rollista. Den 5 februari har ”En druva i solen” nordisk premiär på Riksteatern i Stockholm och fram till den 3 maj spelas pjäsen på olika platser i både Sverige och Finland.

”A Raisin in the Sun” är historien om den afroamerikanska familjen Youngers dröm om ett bättre liv och en drägligare tillvaro i ett segregerat USA under tiden då medborgarrättskampen just tagit sin början. Författaren Lorraine Hansberry blev då hennes pjäs sattes upp, både den yngsta författaren, 26 år gammal, och den första svarta kvinnan att få en pjäs uppsatt på Broadway. Hansberry avled i sviterna av bukspottskörtelcancer den 12 januari 1965, endast 34 år gammal.

Premiären av ”A Raisin in the Sun” ägde rum 1959 och sedan dess har pjäsen hunnit med att vinna sex stycken Tony Awards och flertalet stora skådespelare har axlat rollerna i olika uppsättning; Sydney Poitier, Ruby Dee, Sean ”P Diddy” Combs, Phylicia Rashad, Audra McDonald, Denzel Washington, LaTanya Richardson Jackson, Anika Noni Rose, Sophie Okonedo, bara för att nämna några.

Amerikansk historia, inte helt främmande för Sverige

"En druva i solen" - Foto: Urban Jörén | Grafisk form: Mam Foon
”En druva i solen” –
Foto: Urban Jörén | Grafisk form: Mam Foon

I den svenska tappningen står Josette Bushell-Mingo för regin och i rollerna ser vi de afrosvenska skådespelarna Kayode ”Kayo” Shekoni, David Lenneman, Anna Thiam, Asha Ali, Adam Högblom, Måns Clausen och John-Alexander Eriksson. Ensemblen är så när som på en enda skådespelare, Carl Jacobson, en helt svart ensemble och skriver år 2016 historia i Sverige.

Pjäsen följer familjen Younger. De kämpar med vardagen och försöker leva tillsammans under samma tak, trots olikheter och det faktum att de tillhör tre olika generationer. Generationskrockar, kulturkrockar, att möta sina afrikanska rötter, attraktion, kärleksbekymmer, ekonomisk utsatthet, diskriminering och rasism – inget är för känsligt för att berättas. När en försäkring en dag betalas ut till familjen så tänds ett extra hopp hos familjemedlemmarna. Men hur och till vad bör pengarna användas. Buden är flera och samtidigt lyser den strukturella rasismen med sin närvaro. Familjen motarbetas på flera sätt och konflikter uppstår både inom familjen och med utomstående.

Även om berättelsen rör ett USA i förändring under 50-talet så kan många av frågorna och problemen också appliceras på vårt Sverige idag. Diskriminering och rasism är en tyvärr aldrig sinande aktualitet.

Turnerande uppsättning

”En Druva i Solen” turnerar i Sverige och Finland under våren 2016, med start i februari, och jag ska definitivt se den när den landar här i Göteborg. För er som inte känner till pjäsen sedan innan, eller inte kan hålla er till våren, så finns filmen med bland andra Sean ”P Diddy” Combs, Sanaa Lathan, Phylicia Rashad, Sean Patrick Thomas och David Oyelowo att hyra och köpa, både online och i fysisk butik.

För fullständig turnéplan och mer information, se Riksteaterns webbplats.


 

Uppdatering: RABATT! för våra läsare i Göteborg med omnejd.
Stora Teatern erbjuder alla Afropés läsare 25 % rabatt på föreställning
när den kommer till Göteborg. Boka dina biljetter här.

Villkor

– Ordinarie pris 200 kr/biljett. Ditt pris 150 kr/biljett.

– Möjlighet att själv välja valfri ledig plats.
– Möjlighet att använda länken flera gånger.
– Gäller så länge biljettlagret räcker.


 

 

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Nordisk premiär för Broadwayklassikern "A Raisin in the Sun"”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.