UPPDATERAD: Gambias president deklarerar landet som en islamisk stat

Enligt obekräftade uppgifter ska Gambias president Yahya Jammeh under slutet av veckan ha utlyst landet som en islamisk stat. Uttalandet ska ha skett under avslutandet av den årliga rundresa som president Jammeh genomför.

Moské i Gambia Foto: Fatou Touray, Afropé
Moské i Gambia Foto: Fatou Touray, Afropé

Av landets totalt 1,8 miljoner invånare är 90 procent av dessa muslimer, medan övriga 10 procent mestadels är kristna eller tillhör andra trosuppfattningar. Landet har en lång historia av att vara en fredlig sekulär stat utan religiösa motsättningar, trots sina olika religioner. Detta ska enligt president Jammehs uttalande inte komma att förändras då landets icke-muslimer ska få fortsätta praktisera sina religioner utan problem. Förändringen till att bli en islamisk stat grundar sig i landets religiösa identitet samt värderingar, som enligt President Jammeh, är i linje med en islamisk stat.

Afropé följer detta och avvaktar att komma med mer information då det än så länge talats väldigt lite om detta. Vi väljer att ändå publicera då State House i Gambia skrivit kort om detta, samt att nyheten publicerats i ett fåtal tillförlitlig internationell media. Vad detta kommer att innebära kvarstår att se och Afropé följer utvecklingen.

Uppdatering 13-12-15, klockan 09,44
Uppgifterna är nu bekräftade och landets president hänvisade i sitt uttalande till att landet vill distansera sig från det koloniala arvet, och därmed även från väst. Redan 2013 meddelade president Jammeh att landet drog sig ur Common wealth, den sammanslutning för de tidigare brittiska kolonierna, med motiveringen att det handlade om neo-kolonialism. Veckans uttalande och deklarerande av en islamisk stat är ytterligare ett ställningsstagande för att, som presidenten sa under sitt framträdande, ”Med en muslimsk majoritet i landet, har Gambia inte råd att fortsätta det koloniala arvet”. I samband med uttalandet klargjorde också president Jammeh att ingen klädkod ska införas, och att övriga religiösa grupper ska kunna fortsätta sitt trosutövande.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.