Grammynominerade fångar från Malawi

För första gången någonsin har musiker från Malawi nominerats till en Grammy, den prestigefyllda musikutmärkelsen som årligen delas ut i totalt 83 kategorier. Malawis nominerade är en grupp fångar från Zomba Prison Project och gruppen är nominerade i kategorin Bästa Världsmusikalbum.

Albumet I Have No Everything Here som släpptes i januari 2015 består av totalt 20 låtar, varav 18 har skrivits av musikerna själva. Totalt är det närmare 70 män och kvinnor i åldrar mellan cirka 20 och 70 år som på något sätt medverkar på albumet och gemensamt för alla är att de är fångar på högsäkerhetsfängelset Zomba Prison i Malawi.

Skärmavbild från Youtube. Foto: Afropé
Skärmavbild från Youtube. Foto: Afropé

Producenten bakom albumet är den tidigare Grammyvinnaren Ian Brennan, som gjort sig känd för att lyfta fram tidigare okända förmågor på den internationella scenen. Brennan besökte tillsammans med fotografen och filmaren, Marilena Delli, Malawi och Zomba Prison redan sommaren 2013, och det var då idén som legat och grott under en längre tid blev verklighet. Under cirka 2 veckor fick de tillgång till fängelset, under villkoret att de även genomförde våldsförebyggande workshops med fångar och vakter, och kunde då spela in dessa ofta väldigt personliga låtar, som bland annat handlar om fångarnas historia och om hur de hamnade på Zomba Prison. Projektet var tänkt att uppmärksamma fångarnas situation samt kunna inbringa finansiella medel för att kunna bistå med bland annat juridisk rådgivning. Något som gjort att några av fångarna sedan dess blivit frisläppta.

De deltagande fångarna sitter fängslade för en rad olika brott, bland annat stöld, mord och misshandel och de flesta är livstidsdömda, men det finns även lite mer tveksamma skäl till att några av musikerna sitter fängslade. I en intervju med Al Jazeera menar Brennan att en del av fångarna sitter fängslade på tveksamma grunder, bland annat beroende på långdragna och ej avslutade rättsprocesser, samt på grund av anklagelser om bland annat häxeri eller med kopplingar till homosexualitet. Förhållandena på fängelset är dessutom undermåliga och antalet fångar är betydligt större än vad byggnaden är menad för. Fängelset byggdes på 1930-talet och var från början tänk att rymma 340 människor, idag är antalet fångar som lever i Zomba Prison cirka 2000, och till och med basala behov är därför svåra att tillgodose.

Att gruppen överhuvudtaget blivit nominerade ser Brennan som något av en skräll, då tävlingen fått ett mycket stort fokus på berömdhet och speciellt världsmusik-kategorin, som tidigare varit mycket förutsägbar. Att det hittills okända Zomba Prison Project därför nominerats gör det till en ännu större bedrift, enligt Brennan.

I kategorin Bästa Världsmusikalbum som gruppen är nominerade till, tävlar de mot bland annat Angelique Kidjo från Benin och Gilberto Gil från Brasilien. Hur det går för Zomba Prison Project får vi veta den 15 februari 2016, då den 58e upplagan av Grammygalan går av stapeln.

Zomba Prison Projects Facebooksida hittar Du HÄR!

Albumet I Have No Everything Here går att finna på Spotify HÄR!

Nedan finns en kort dokumentär om Zomba Prison Project, producerad av Six Degrees Records.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.