Idag är det den 18 december och Afropé öppnar sin artonde lucka i lucköppningen!
Julen knackar på och i dagens lucka tänkte vi bjuda på två juliga muffinsvarianter – saffran/apelsin och hallon/choklad.
Perfekt till fikabordet på julafton, eller varför inte till helgens adventsfika?
Vi använder samma grundrecept till båda sorterna, så du kan enkelt räkna om
och dela upp mängden av smaksättning i hälften och köra en plåt med båda smakerna.
Till en grundsats behöver du:
(ca 8 stora eller 12 små muffins)
100 gram smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
2 dl mjölk (gärna rumstempererad)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en liten nypa salt
1) Till smaksättning saffran/apelsin behöver du:
1 msk saffransarom el 1 paket saffran (0,5 gram)
1 ½ dl kokosflingor
Rivet skal från 1 apelsin
*Tänk på att om du väljer saffran i pulverform så bör den vispas ut i matfettet för bäst smak
** Saffransarom på flaska finns i flera matbutiker. Ett välkänt märke är Dr Oetker. Flaskorna brukar finnas vid bakavdelningen, bland strössel, hushållsfärg och kristyr.
2) Till smaksättning hallon/choklad behöver du:
2 dl hallon (går bra att använda frysta hallon)
50 gram hackad/krossad mörk choklad
1 tsk kardemumma
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader för stora muffins och 225 för små muffins.
- Smält smöret. 1)*blanda ev. i saffranspulver.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
- Rör ner det smälta smöret och mjölken.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. 2) samt kardemumma.
- Vispa samman mjölmix och äggblandning till en fin smet.
- 1) Vispa ner kokosflingor, rivet apelsinskal och ev. saffransarom*
2) Vispa ner hackad choklad. - Placera ut muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt.
- Fyll formarna till 2/3 med smet.
2) Fördela och tryck ner hallon i formarna med smet. - Grädda i ugnen i 12 – 15 minuter för små muffins och 18 – 20 minuter för stora muffins.
Lucköppningen kommer att fortsätta och vi räknar ned till julen tillsammans.
