Ny överenskommelse mellan Egypten, Etiopien och Sudan om dammstudier

I ett samarbete mellan Egypten, Etiopien och Sudan har två franska företag utsetts att genomföra helt nya studier av Etiopiens damm Grand Renaissance Dam. Efter ett tre dagar långt samtal i Khartoum mellan ministrarna i bevattnings- och utrikespolitik i de tre länderna, enades man till slut om att ersätta de nederländska och franska företag som från början hade valts ut för att genomföra studierna.

 

Foto: "Blue Nile Falls Ethiopia II" by Armin Hamm - Own work. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blue_Nile_Falls_Ethiopia_II.jpg#/media/File:Blue_Nile_Falls_Ethiopia_II.jpg
Foto: ”Blue Nile Falls Ethiopia II” by Armin Hamm – Own work. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

Sudans utrikesminister Ibrahim Gandour tillkännagav att de franska företagen Artelia och BRL-gruppera har utsetts till att genomföra de nya studierna. De tre länderna har träffat en överenskommelse om att genomföra ytterligare två studier om effekterna av dammen.

Kairo vill ha mer ingående studier av dammens effekter på deras vattenförsörjning. Egypten är nästan helt beroende av Blå Nilen, som är en av de största bifloderna till Nilen. De anser att dess historiska rättigheter till Nilen garanterades av två föredrag -1929 och 1959- som ger dem 87 % av flodens flöde och även vetorätt över projektet som går uppströms. Men ett nytt avtal som undertecknades 2010, av ett flertal länder, däribland Etiopien, ger möjlighet att arbeta på flodprojektet utan Kairos medgivande.

I mars förra året (2014) undertecknade statscheferna i Etiopien, Egypten och Sudan en överenskommelse om fördelningen av Nilens vatten.

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.