Zabenis rawfika – en hobby med framtidsvisioner

Råkost eller rawfood, är mat som består av råa produkter som frukt, nötter och grönsaker. Det är mycket nyttigt och man får i sig alla vitaminer och mineraler som behövs. Det ger också låga halter protein och gott om bra fetter. Zahabeni Shafii Andersson spenderar sin tid med att baka rawfika och på hennes blogg beskriver hon sin rawfika som: ”Raw Fika är veganskt, innehåller inga animaliska ingredienser, samt är fri från artificiella färgämnen, konserveringsmedel, gluten och raffinerat socker. Alla desserter innehåller mestadels nötter, frukt, grönsaker och sötning i form av dadlar, kokosnektar eller agave. En Raw Fika är ett bra alternativ när ni vill unna er något riktigt gott och näringsrikt. Till alla tillfällen när ni vill njuta av något gott.”

Foto: Rawfika
Foto: Rawfika

Än så länge gör du bara tårtor och bakverk till vänner och bekanta så som jag förstått det?

Jo precis, jag kan inte bara göra tårtor till mig själv hela tiden, därför är det kul att min familj och vänner har börjat intressera sig för rawfood. Det ger mig möjlighet att prova mig fram med nya smaker, men för det mesta vill de att jag gör blåbärssmak. Fast ibland händer det att det kommer olika smakönskemål, som när pappa ville ha raw jordgubbstårta och mamma ville ha en mango- och passioncheesecake.

Blir det mycket att göra och funderar du på att starta eget företag eller liknande?

Nej, jag tycker inte att det blir så mycket, eftersom det oftast bara blir till födelsedagar, fester eller ibland om en vän ska ha invigning eller så, men inte orkar baka själv, då kan jag ställa upp. Känner jag att jag inte har tid så brukar jag säga ifrån. Jo, jag tänker på att starta eget ibland, men då skulle det vara vid sidan av mitt nuvarande jobb. Det skulle inte bli ett fik, men catering. Sen drömmer jag om att skriva en receptbok och att hålla workshops, men till att börja med vill jag börja skriva blogg, bli bättre på att skriva ner recepten när jag ”bakar” så att andra kan ta del av det jag gör. Mina favoritrecept kommer jag däremot att spara till en bok någon gång.

Foto: Rawfika
Foto: Rawfika

Varför har du valt denna hobby? Vad är det som är så bra med rawfood tycker du?

Jag hade en period då jag tränade mycket och tänkte mycket på vad jag åt. På den vägen snubblade jag in på rawfood. Det som är bra med rawfood är att det är näringsrikt och väldigt mättande. Så man känner sig ganska nöjd med en rawfoodboll, istället för två eller tre. Det är också väldigt enkelt att göra, jämfört med andra bakelser. I och med att man inte behöver vänta på en ugn och det finns ingen risk att man bränner något, samt att man använder naturliga ingredienser som nötter, frukt och bär. Rawfood är väldigt lätt att göra, det gäller bara att prova sig fram, smaka och känna efter, det kan aldrig bli fel med nötter och frukt. Det är väldigt roligt att ”baka” rawfood och mitt favoritmoment är att dekorera.

Får du inspiration till dina produkter från hemlandet, Kenya?

Jo en hel del faktiskt, tycker att de flesta efterrätter i Kenya innehåller frukt eller nötter. Så det är väldigt lätt att bara byta ut vanlig mjölk till nötmjölk eller raffinerat socker till agave eller dadlar. Jag försöker alltid tänka på hur jag ska få en vanlig dessert till en rawfood-version. Tittar gärna på ingredienser och ser vad jag skulle kunna byta ut, och hur jag kan få fram samma konsistens. Ibland går det inte att få det så likt, men för det mesta så fungerar det.

Foto: Rawfika
Foto: Rawfika

Tror du rawfood har en bredare framtid i Sverige och världen?

Ja, det tror jag definitivt. När jag var i USA så var det inte så svårt att hitta rawfood-caféer och restauranger, och jag försökte besöka så många som möjligt. Här i Sverige känns det som det börjar bli hur många som helst. Det är många som blir veganer, vegetarianer och glutenintoleranta och då är rawfood det bästa alternativetet. Sen tror jag att människor börja bli mer medvetna om vad de äter och är väldigt hälsoinriktade. Så ja absolut, tror att det här är bara början.

Hur har du lärt dig att laga rawfood/rawfika?

Jag har lärt mig genom olika receptböcker, bloggare och via Youtube. Har gått på olika workshops och fått inspiration, samt träffat andra som är intresserad av rawfood. Mycket har jag försökt mig fram på egen hand.

HÄR hittar ni hennes instagram

HÄR hittar du bloggen

Hawa Sallah
Hawa Sallah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.