Afrosvenskt på årets Grammisgala

Petter - Foto: Adam Falk/Winterprojects
Petter – Foto: Adam Falk/Winterprojects (commonslicens)

Den 24 februari intar Grammisgalan Cirkus i Stockholm och årets programledare är grammisveteranen och artisten Petter Alexis Askergren. Med 20 nomineringar och fyra vinster i bagaget är han mer än välbekant med galan. Afropé har gjort en dykning bland de nominerade för årets gala och hittat en handfull afrosvenska akter, där Seinabo Sey kammat hem flest nomineringar. Jag tror att årets Grammis blir tjejernas år och att mångfalden i Sverige tar sig plats bland vinnarna.

Årets Grammisgala direktsänds på SVT play den 24 februari, med start 17.00 och eftersänds sedan 21.00 på SVT samma kväll.

Under Grammis delas 19 grammisar ut till musikaliska akter från föregående musikår och bland kategorierna finns tungviktare som ”Årets album”, ”Årets artist”, ”Årets nykomling” och ”Årets låt” som har sällskap av andra spännande kategorier som ”Årets hiphop/soul”, ”Årets musikvideo” och ”Årets textförfattare”.

Tungt afrosvenskt artilleri i hiphop/soul-kategorin

Sabina Ddumba - Foto: Afropé
Sabina Ddumba – Foto: Afropé

Vi hittar afrosvenska akter i nio av de nitton kategorierna och inte helt oväntat äger diasporan kategorin årets hiphop/soul där samtliga nominerade utom en (Silvana Imam) är afrosvenskar; Erik Lundin är nominerad för ”Suedi”, Leslie Tay för ”12 år”, Madi Banja för ”Det var inte med meningen” och Sabina Ddumba för ”Not too young” och ”Effortless”.

Jag lägger min röst på helt sanslöst sköna feelingen jag får från ”Effortless”.

Sabina Ddumba, Leslie Tay och Erik Lundin är alla nominerade i ytterligare varsin kategori, där de två första kan vinna för ”Årets nykomling”, där har de sällskap av en annan afrosvensk artist, Cherri som är nominerad för ”Tabanja”. Erik Lundin har chans – och en god sådan tror jag – på ”Årets textförfattare”.

Tror på åtminstone två statyetter för Seinabo Sey

Seinabo Sey - Pressbild: Mikael Dahl
Seinabo Sey – Pressbild: Mikael Dahl

Flest nomineringar, närmare bestämt fyra stycken, och däribland riktigt tunga sådana har Seinabo Sey fått tack vare sitt debutalbum ”Pretend”. Seinabo är nominerad i kategorierna ”Årets kompositör” (tillsammans med Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll), ”Årets pop”, ”Årets album” och ”Årets artist”. Att hon inte är nominerad som årets nykomling beror väl på att hon hade hunnit etablera sig några år före 2015. Singeldebut med ”Younger” 2013 och EP-debut med ”For Madeleine” 2014. Men nog känns det lite märkligt att albumdebutera, vara nominerad till årets album och årets artist, men inte till årets nykomling?

Jag blir otroligt förvånad om Seinabo inte tar hem åtminstone
två av dessa nomineringar och framför allt då ”Årets artist”.

Adam Tensta - Foto: Afropé
Adam Tensta – Foto: Afropé

Bland övriga afrosvenska nomineringar hittar vi Adam Tensta i kategorin årets album, Icona Pop för ”Emergency” i kategorin årets låt och Titiyo som gör Seinabo sällskap i kategorin årets pop med sitt album ”13 Gården”. Cherri har chansen att indirekt knipa en statyett för årets musikvideo, där Saga Berlin är nominerad för videon till ”Tabanja”.

Lite extra kuriosa är att Seinabo Sey också medverkar på Leslie Tays låt ”12 år”, en låt skriven ur Leslies tolvåriga jags perspektiv. En tolvåring som två år senare var huvudpersonen i dokumentärfilmen ”Leslie – killen som kommer att glänsa”, som följde en ung Leslie Tay under fem år i början av 2000-talet. Filmen hade premiär på SVT, 2008.

Den 24 februari får vi veta hur många av våra afrosvenska stjärnor som tar hem en, eller flera statyetter. Galamiddag och efterfest hålls i Operakällarens lokaler. Grammisstayetten är tillverkad av Orrefors och formgiven av Efva Attling.

– Empire State Building möter Hötorgsskrapan med musikaliska inslag
var min första tanke. Sen kändes det viktigt att stjärnan på priset skulle
vara av finaste platina som är det dyraste materialet – den som vinner priset
ska känna sig som en stjärna. För kvällen, och för alltid,
säger Efva Attling på Grammisgalans webbsida.

Galan arrangeras årligen av de svenska musikbolagens intresseorganisation, IFPI Sverige och alla de nominerade artisterna, samt programledaren presenterades för pressen förra året den 17 december, där värd för pressträffen var afrosvenska journalisten Amie Bramme Sey.

Lyssna

Följ Grammis på:
Facebook
Twitter

Instagram
Hashtag: #Grammis16

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.