Sierra Leones president backar gällande ny abortlag

Många kvinnor i Sierra Leone som blivit oplanerat gravida och där graviditeten inte är välkomnad såg fram emot att inte längre vara tvingade till riskfyllda, livshotande och olagliga aborter. Landets parlament röstade i slutet på förra året fram en lag som skulle komma att göra det lagligt att friare genomgå och genomföra aborter i landet. Ett lagförslag som välkomnades stort från aktivister världen över som menade att ”otaliga liv nu kommer att kunna räddas i det land där mödradödligheten varit den högsta i världen”.

Abortlagförslaget röstades igenom i början av december 2015 och skulle komma att ersätta den 154 år gamla lag som förbjudit all form av abort, förutom vid livsavgörande ingrepp för den gravida, i landet.

Sierra Leones president, Ernest Bai Koroma - Foto: Roosewelt Pinheiro/ABr
Sierra Leones president, Ernest Bai Koroma – Foto: Roosewelt Pinheiro/ABr

Den föreslagna lagen skall tillåta fria aborter under de första 12 veckorna av graviditeten och efter tolfte veckan skall tillåtelse endast ges vid fall av våldtäkt, incest eller risk för moderns eller fostrets liv. Med lagen följer också fängelsestraff om minst fyra år för personer som utan yrkeskompetens utför aborter.

I onsdags var sista dagen för landets president, Ernest Bai Koroma, att underteckna lagstiftningen. I sista stund gav presidenten istället efter för det religiösa motstånd som högljutt protesterat mot lagförslaget.

Lagförslaget har nu returnerats till parlamentet av presidenten för att ses över på nytt.

Hög dödlighet vid graviditet

Enligt WHO dör omkring 1 av 70 kvinnor i Sierra Leone i samband med graviditet, vid förlossningen eller strax efter. En tredjedel av dessa är resultatet av olagliga och farliga aborter som ofta utförts av outbildade personer, i ohygieniska och hotfulla miljöer, med minst lika ohygieniska och olämpliga verktyg.

Val Tucker från Ipas, en organisation som jobbar för kvinnors reproduktiva rättigheter, säger till Reuters;

”I princip alla i Sierra Leone känner till någon som på något sätt utsatts för en riskfylld och olaglig abort – folk har förlorat fruar, döttrar och närstående”.

Välgörenhetsorganisationen Marie Stopes lokala ordförande i Sierra Leone, Ufouma Omo-Obi menade att reformen också är viktig för många våldtäktsoffer;

”Genom att lyfta bort det stigma och det trauma som genomsyrar ett land där minnen från krigsvåldtäkter fortfarande är starka, 13 år efter krigets slut”.

Att efter något så fruktansvärt som en våldtäkt ha rätten att be om en abort utan att behöva bevisa eller genomlida utredning kan vara avgörande för ett offers vilja och ork att få en abort genomförd.

Sexuellt tvång och våldtäkter på unga kvinnor och barn är vanligt förekommande i länder som dras med krig och konflikter, men också när länder är drabbade av smittosamma, dödliga sjukdomar. Tron på att sex med en ung oskuld kan rädda ens liv vid allvarliga sjukdomar är tragiskt nog inte alltför ovanligt. Under ebolautbrottet ökade tonårsgraviditeter från sexuellt tvång markant i Sierra Leone, enligt Amnesty International.

Motstånd från flera håll

Både kristna och muslimska ledare har visat motstånd mot lagförslaget, men enligt rapporter ska det största och mest aktiva motståndet komma från den katolska kyrkan. De motsätter sig alla typer av aborter, oavsett bakgrund.

Samtliga religiösa ledare som ingår i den opposition som motsätter sig lagförslaget har krävt att den görs tydligare och att det klargörs vad en implementation av lagen kommer att innebära om den godkänns. De har också kallat till toppmöte för alla religiösa ledare i landet innan de sedan meddelar sin slutliga ståndpunkt.

Inte bara religiösa ledare har motsatt sig lagförslaget. Också bland lagstiftare i landet har ogillande gällande den nya lagen visat sig och bara veckan innan förslaget röstades igenom av parlamentet stormade majoriteten av riksdagsledamöterna ut ur huset, vilket satte tillfälligt stopp för förhandlingarna.

Parlamentshuset i Sierra Leone - Foto: Jared & Melanie (commonslicens)
Parlamentshuset i Sierra Leone – Foto: Jared & Melanie (commonslicens)

Africa Review skrev igår om abortmotståndare från bland annat USA och Storbritannien som ska ha varit på plats i Sierra Leone och visat sitt missnöje. En kongressledamot i USA ska också ha skickat ett brev till Sierra Leones State House där hen rådde presidenten att inte godkänna lagförslaget.

Enligt Sierra Leones konstitution kan parlamentet, om det anser det skäligt, godkänna om lagstiftning gällande ett lagförslag utan stöd från presidenten.

Källor: Reuters, Africa Review

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.