Elias Ymer och Khaddi Sagnia nominerade till "Årets nykomling" och lilla bragdguldet

Hon har haft en helt lysande utveckling under 2015 – längdhopperskan Khaddi Sagnia. De personliga rekorden har avlöst varandra och i VM-finalen i Peking slutade hon sjua med ett hopp på 6,78. Han är rankad etta i Sverige och har under 2015 kvalat in till samtliga fyra Grand Slam-turneringar – Australien Open, Franska Öppna, Wimbledon och US open. Han heter Elias Ymer och är Sveriges nya tennisstjärna.

Elias Ymer - Foto: Tatiana (commonslicens)
Elias Ymer – Foto: Tatiana (commonslicens)

Khaddi har sina rötter i Gambia och Elias har sina i Etiopien. De båda afrosvenskarnas strålande fjolårsinsatser har belönats sig mer än i själva resultaten. Inför årets Idrottsgala – där fjolårets sportprestationer ska hyllas – är de båda nominerad till priset som ”Årets nykomling” och lilla bragdguldet.

Huruvida Elias kommer att vara på plats under galan den 25 januari är dock osäkert då Australian Open avgörs vid samma tidpunkt.

Genombrott och skador

21-åriga Khaddi fick sitt internationella genombrott redan som 16-åring när hon vann trestegsfinalen vid ungdoms-OS och hon spåddes en lysande framtid. Men så kom skadan. Korsbandsskada, operation och rehabilitering följde, innan hon åter var på banan igen 2014.

Den snart tjugoåriga Elias första stora genombrott kom med uttagning till Davis Cup-laget 2013 som sedan vann den avgörande matchen mot Lettland 2014. Och för nästan exakt ett år sedan gjorde Ymer, 18 år gammal, debut i Grand Slam-sammanhang. Också Ymer har varit drabbat av skadebekymmer som hållit honom bortom från tennisspel under någon månads tid. En överbelastning av axeln på grund av extra mycket servande satte sina spår under senare delen av förra året.

Familjerna har varit stora stöd

Förra året berättade Khaddi för Afropé att hon hyllar sin mamma och sina syskon för allt stöd de gett henne under åren och framförallt för att all deras support drivit på henne närmare hennes mål. Så trots skadeåren som höll henne borta från friidrotten i mer än två år hade hon aldrig en tanke på att ge upp.

Elias har även han haft starkt stöd hemifrån. Familjen – som består av mamma och pappa, båda med rötterna i Etiopien, samt tre söner, där Elias är äldst – valde att 2012 göra en aktiv flytt från Skara till Bromma för att bröderna skulle få chans att gå på tennisakademin Good to Great.

Nog har familjernas stöd och idrottarnas egna kämpaglöd betalat sig. Både Khaddi och Elias lämnar ett lysande 2015 bakom sig och har möjligheten till en prisad start på 2016.

Den 25 januari delas priset ut och övriga konkurrenter till priset är Stina Blackstenius (fotboll) och Isabelle Haak (volleyboll).

Mer om Idrottsgalan på deras webbplats.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.