Svenska Sammie Olovsson skadad i Hurghada-attacken

Senaste uppgifterna efter fredagens attack i Hurghada, Egypten, bekräftar tre skadade europeiska turister – en svensk och två österrikare. De tre turisterna skadades då två knivbeväpnade män stormade in på hotell Bella Vista vid Egyptens rödahavsområde. Uppgifter rörande möjligt motiv till attacken är fortsatt mycket motstridiga.

De två männen kom rusande in på hotellområdet och enligt tjänstemän i landet menar man att männen var ute efter att kidnappa turister. Hotellets officiella version är en helt annan; man menar att attacken ska ha utförts av två påtända ynglingar och motivet ska vara okänt. Rykten om ett möjligt försök till rån har cirkulerat, men gäster på hotellet bestrider detta då inga försök till att kräva pengar eller värdesaker hördes från gärningsmännen.

Tjänstemän i landet säger samtidigt till flera stora internationella nyhetskanaler att misstankar riktas mot militanta Daesh. Det sägs finnas vittnesuppgifter om att gärningsmännen höjt Daesh-flaggan under den pågående attacken och flaggan ska också ha setts liggande på marken där attacken ägde rum.

Inget motiv har ännu bekräftats av polis och ingen terroristgrupp har tagit på sig attacken.

En död och en skadad

Hurghada sett från Röda Havet - Foto: JonasS (commonslicens)
Hurghada sett från Röda Havet – Foto: Jonas S (commonslicens)

Enligt tidiga rapporter kom uppgifter om att de båda gärningsmännen dödats av polis på plats, men under lördagskvällen har nya uppgifter från de egyptiska myndigheterna istället gjort gällande att endast en av männen dödats. Den andra gärningsmannen är skadad och omhändertagen av polis.

Attacken ska ha skett via strandsidan av hotellet och angriparna anlände området vattenvägen. De ska ha varit beväpnade med kniv och luftpistol.

Säkerhetsstyrkor finkammar nu området i ett försök att säkerställa att inga ytterligare attacker är på gång.

Samtidigt har Daesh tagit på sig en annan attack som skett under lördagen i landets huvudstad Kairo, där en polisman sköts till döds av beväpnade män.

Svenska Sammie Olovsson trodde han skulle dö

Den svensk som skadades i attacken i Hurghada är 27-årige göteborgaren Sammie Olovsson. Han berättar för media om händelseförloppet och hur han minns det hela. Sammie säger att han trodde att han skulle dö;

– När han skar mig här på halsen och sedan högg mig i nacken och jag föll till marken, precis då säger jag till min pappa att jag tror jag kommer förblöda nu.

http://www.reuters.com/assets/iframe/yovideo?videoId=366976196

Sammie pratar med Reuters

Källor: Reuters, Al Jazeera, Aftonbladet

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Svenska Sammie Olovsson skadad i Hurghada-attacken”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.