Minst 20 döda i gisslandrama i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou

Minst 20 personer uppges ha dödats sedan ett hotell i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou sent under fredagen belägrats av tungt beväpnade män med kopplingar till al-Qaida. Tidigt på lördagsmorgonen uppges säkerhetsstyrkor ha stormat hotellet och den gisslansituation som uppstått ska nu vara över.

Hotel Yibi, ett av de hotell som uppges vara attackerat. Foto: Zenman
Hotel Yibi, ett av de hotell som uppges vara attackerat. Foto: Zenman

Tungt beväpnade män stormade Splendid Hotel i landets huvudstad under fredagen och belägrade de övre våningarna genom att rigga hotellet med sprängladdningar, något som skapade en gisslansituation med drygt 120 människor fast på hotellet. Den närbelägna restaurangen Cappuccino omfattades också av belägringen.

Tidigt på lördagsmorgonen lyckades landets säkerhetsstyrkor med stöd av franska och amerikanska styrkor bryta belägringen och frita de 126 personerna som hållits gisslan, av dessa ska 33 personer vara skadade, och ytterligare ett 20-tal döda ska ha hittats på hotellet och i den närbelägna restaurangen. Tre gärningsmän ska dessutom ha dödats vid styrkornas tillslag under morgonen.

Det har under lördagsmorgonen inkommit uppgifter om att hotellet brinner, då franska styrkor ska ha använt sprängmedel för att storma byggnaden. Samtidigt uppges ytterligare ett hotell vara involverat i attacken, och säkerhetsstyrkor genomsöker byggnaden för att finna eventuella gärningsmän som tros ha gömt sig på Hotel Yibi, beläget mittemot Splendid Hotel.

Enligt den läkare som behandlat de skadade ska vissa ha påstått att gärningsmännen fokuserat sina attacker på västerlänningar, men det är fortfarande oklart vilka nationalitet som finns bland offren.

Den nyligen tillsatta regeringen, ledd av president Roch Marc Kabore som valdes så sent som i november förra året, uppges ha kallat till krismöte under lördagförmiddag med anledning av dådet. Landet befinner sig i en politiskt instabil fas då förra årets presidentval var det första efter den kupp som störtade förre presidenten Blaise Compaoré, som styrt landet i 27 år.

Källor: AFP & Reuters

Anna Wedin
Anna Wedin

En tanke på “Minst 20 döda i gisslandrama i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.