Sydsudan missar att skapa övergångsregering

Sydsudan har missat en viktig deadline för att skapa en övergångsregering efter att presidenten ökade antalet provinser från 10 till 28.

Salva Kiir Mayardi Foto: Jenny Rockett
Salva Kiir Mayardi Foto: Jenny Rockett

Planen för en samlingsregering var en del av ett fredsavtal som slöts i augusti och som skulle avsluta inbördeskriget som startade 2013 när president Salva Kiir anklagade sin dåvarande vice president Riek Machar för att ha planerat en kupp. De båda sidorna beskyller varandra för brott mot villkoren i fredsavtalet.

Tusentals människor har dödats och miljontals fördrivits sedan 2013. President Kiir som hade reservationer mot fredsavtalet i augusti, utsåg 28 nya guvernörer till de lika många nya provinserna.

FN släppte en rapport tidigare i veckan, som anklagar både president Kiirs styrkor och Mr Machars rebeller för ömsesidiga mord. Däribland ”hundratals utomrättsliga avrättningar, påtvingande försvinnanden, gruppvåldtäkter sexuellt slaveri, tvångsabort och massiv rekrytering av barnsoldater.”

Peter Schumann, tidigare chef för FNs uppdrag i Sydsudan berättade för All Africa att han skulle bli förvånad om en övergångsregering hade bildats, då båda parter har olika agendor och inte följer sina avtal.

Källa: All Africa, BBC

Fatou Touray

En tanke på “Sydsudan missar att skapa övergångsregering”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.