Illa behandlade ugandiska hembiträden förbjuds arbeta i Saudiarabien

Bilden har inget med texten att göra Foto: Fatou Touray, Afropé
Bilden har inget med texten att göra Foto: Fatou Touray, Afropé

Hembiträden förbjuds att resa från Uganda till Saudiarabien för att arbeta, då de misstänks utnyttjas och utsättas för övergrepp av sina arbetsgivare. Förbudet kommer sex månader efter ett avtal mellan Saudiarabien och Uganda undertecknas, som möjliggjorde för ugandier att söka arbete i Saudiarabien. Beslutet tros delvis komma sig av en ljudinspelning som florerat på sociala medier.

Wilson Muruli Mukasa som är minister för kön, arbete och social utveckling i Uganda lät meddela igår, fredag att förbudet kommit ”för att få information om vårt folk utsätts för en omänsklig behandling i händerna på arbetsgivare i Saudiarabien. Förbudet är i kraft tills villkoren bedöms utredda,” lät Mukasa meddela i ett brev till utrikesministeriet.

Ugandiska medier har rapporterat om att brevet kommit till efter att en ljudinspelning har cirkulerat på sociala medier. I ljudinspelningen ska ett antal ugandiska kvinnor som påstås vara fängslade i Saudiarabien, ha delat med sig av berättelser om övergrepp. Inspelningen sk2a ha orsakat en folkstorm i Uganda och många tror att detta kan ha varit droppen för regeringens beslut.

Skärmdump från Twitter: @ugandarn
Skärmdump från Twitter: @ugandarn

Beslutet kommer endast sex månader efter att Saudiarabien och Uganda undertecknat ett avtal som möjliggjorde ugandiska hushållsarbetare att söka arbete i Saudiarabien. Det sågs som ett sätt att ta itu med den höga arbetslösheten bland ungdomar i Uganda.

”Våra förväntningar med ett undertecknat avtal, var att människohandel i Saudiarabien skulle stoppas,” säger Mukasa.

Uganda är det fjärde landet efter Indonesien, Etiopien och Filippinerna att förbjuda sina medborgare från att resa till Saudiarabien för att arbeta som hembiträden, på grund av oro för övergrepp och dålig behandling. Enligt ugandiska siffror har cirka 500 hembiträden rest till Saudiarabien för att arbeta, sedan avtalet trädde i kraft. Enligt obekräftade, anonyma uppgifter uppges cirka 100 ugandier lämna landet varje dag för att söka arbete i Saudiarabien.

Källa: Aljazeera, j-post, news24

Fatou Touray

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.