Afrikas första solenergidrivna buss gör entré i Uganda

Hållbara energilösningar är ständigt ett område för utveckling och fordonstrafik driven av fossilt bränsle är ett stort miljöproblem. En lösning på detta problem har nu presenterats i Ugandas huvudstad Kampala, den solenergidrivna bussen Kayoola.

Den första prototypen av bussen presenterades nyligen för världen i Kampala, Uganda och bakom innovationen står ugandiska företaget Kiira Motors som själva beskriver det som den första afrikanska solenergidrivna bussen.

En buss i Ugandas huvudstad Kampala. Foto: Simisa
En buss i Ugandas huvudstad Kampala. Foto: Simisa

Två laddningsbara batterier placerade på bussens tak förser bussen med energi och laddas växelvis för att kunna möjliggöra laddning medan bussen samtidigt körs. Fulladdade batterier möjliggör en busstur på upp emot 80 kilometer, och kan alltså dessutom utökas då batterierna kan laddas under tiden som bussen är i trafik. Bussen som främst är tänkt att användas inom stadens centrala delar, på grund av dess något begränsade räckvidd, rymmer 35 passagerare och kan komma att revolutionera kollektivtrafiken i regionen.

För att nu kunna fortsätta utvecklandet av prototypen samt i framtiden starta masstillverkning är nu företaget intresserade av att hitta investerare som dels kan finansiera produktionen men också samarbete med internationella företag som tillverkar bildelar är en viktig del i utvecklingen för att kunna producera i en större skala. Kiira Motors verkställande direktör, Paul Isaac Musasizi, ser utvecklandet av prototypen som ett steg mot att göra Uganda ledande inom fordonstillverkning, teknik och tillverkning i regionen, samtidigt som utvecklandet av Kayoola kan bidra med arbetstillfällen. Musasizi tror att fler än 7 000 personer år 2018 kan arbeta direkt eller indirekt med tillverkningen av bussen. Visionen är dessutom att Kiira Motors år 2039 ska ha hela produktionskedjan i Uganda, vilket innebär att alla delar samt själva bussen ska kunna tillverkas lokalt.

Företaget Kiira Motors kom till genom ett projekt vid Ugandas Makerere University, och universitetet är en av delägarna i företaget. Syftet med företaget är att utveckla fordonsproduktionen i landet och får därför också statligt stöd för sin verksamhet.

Den officiella lanseringen av Kayoola planeras att ske den 16 februari, då landets president, Yoweri Museveni, kommer att presentera bussen på Kampala Serena Hotel.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.