Kvinna från Nigeria togs som slav till familj i USA

Ett par i Texas greps förra veckan för att ha tvingat en 38-årig kvinna från Nigeria att arbeta som slav till familjen, allt medan de utsatt henne för bisarra övergrepp. Bland annat har man utsatt kvinnan för våld för att hon klädde parets barn med fel par strumpor, enligt ett pressmeddelande av US Department of Justice.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Kvinnan fick inte heller hälla färsk mjölk i sitt te, utan tvingades sila ur den överblivna mjölken från barnens frukostskålar med mjölk och flingor för att sedan hälla den mjölken i sitt te.

Paret som är 56 och 50 år gamla, greps förra veckan för tvångsarbete, visumbedrägerier, undanhållande av dokument och för att ha förslavat den 38-åriga kvinnan. Paret ska ha träffat kvinnan i Nigeria och där erbjudit kvinnan att få följa med till USA, där hon skulle arbeta med att ta hand om parets fem adopterade barn. Kvinnan erbjöds 100 amerikanska dollar/månad för arbetet. Pengar som sedan inte betalades till kvinnan.

Utöver de fysiska och verbala övergreppen, hävdar den federala åklagaren att kvinnan nekats grundläggande levnadsvillkor. Exempel på detta är att kvinnan nekats färsk mat, varmt vatten för att kunna duscha och tvätta sitt hår. Hon har också nekats tillgång till vård.

Parets fem adopterade barn ska vara två treåringar, en nioåring, en 12-åring och en 21-åring.

När kvinnan kom till USA 2012, ska paret ha kastat kvinnans kläder i soporna och sagt till henne att hon förbjöds behålla sina ägodelar såsom hennes pass och övriga tillhörigheter.

FBI hävdar att kvinnan inte fick sova i en säng, utan på golvet i de två yngsta barnens rum eftersom paret sa till henne att hon ska ha varit ”alltför illaluktande” för att kunna sova i en säng.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Den förslavade kvinnan har berättat för utredare att hon arbetade från klockan 05:30 till 01:00. När paret inte var nöjda med hennes arbetsinsats så ska kvinnan i familjen ha brukat våld mot henne. Den 38-åriga kvinnan har berättat att runt påsk förra året skulle hon klä på ett av de yngsta barnen strumpor. När kvinnan i huset inte varit nöjd med de strumpor 38-åringen tagit på barnet så drog hon henne i håret och slog henne i ansiktet med en toffla. Kvinnan i huset ska också ha hotat med att ”skjuta och döda henne” för att hon inte tog hand om barnen på ett för henne tillfredsställande sätt.

Kvinnan fick nästan uteslutande vistas i hemmet, med undantag för vissa kortare promenader i närområdet med de två yngsta barnen.

Kvinnan från Nigeria hade inga möjligheter att ringa eller hålla kontakten med sin familj. Hon var inte tillåten att se på TV, eller ens att sitta ned under sina arbetstimmar. Hon hade hela ansvaret för städning av hemmet, matlagning och att ta hand om de fem barnen.

Under den två år långa tid som kvinnan från Nigeria förslavades i parets hem, tilltalade paret ofta henne med ”idioten”.

När kvinnan från Nigeria i oktober 2015 lyckades ringa till sin bank i Nigeria, fick hon besked om att paret inte hade satt in några pengar på hennes konto och alltså inte hade betalat henne för de två års slavarbete som hon utfört. Det var då kvinnan sökte hjälp för att kunna fly från parets hem.

Kvinnan fick då hjälp från organisationer och myndigheter att ta sig till en kvinnojour.

Paret riskerar nu upp till 60 års fängelse vardera och en miljon amerikanska dollar i böter.

 

Källor: United States Department of Justice, Houston Press, Raw Story

Fatou Touray

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.