Friidrottsförbundet i Kenya anklagas för doping och mutor

Isaac Mwangi, VD för friidrottsförbundet i Kenya vill avgå tillfälligt i väntan på den utredning mot honom som pågår. Han misstänks för att ha krävt atleter på mutor för att korta deras dopingavstängningar. Isaac Mwangi nekar till alla anklagelser om oegentligheter, men vill lämna sin post under de 21 dagar som friidrottsförbundets kontrollorgan IAAF utreder anklagelserna.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Två avstängda atleter hävdade att Mwangi bett om pengar i utbyte mot mildare straff. Dessa anklagelser menar Mwangi var helt ogrundade.

”Anklagelserna har orsakat mig en hel del psykiskt lidande”, ska Mwangi ha uppgett. Och vidare: ”Jag är angelägen om att mitt namn rentvås.”

BBC Sport avslöjade förra veckan att Kenya missat en deadline för att bevisa för WADA (World Anti-Doping Agency) att de tar itu med fusket inom friidrotten, efter en rad positiva dopingtester och anklagelser om korruption.

Ej namngivna atleter berättade för BBC Sport att doping är vanligt i Kenya.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Kenya kommer nu att placeras på en ”bevakningslista” av olika nationer som riskerar att bryta mot WADAs krav och då slutligen förbjudas från att tävla i den internationella konkurrensen, vilket tidigare skett med ryska atleter.

Kenya, vars idrottare dominerar i löpning, toppade medaljligan i VM 2015 i Peking med sju guldmedaljer. Sedan 2011 har dock mer än 40 atleter misslyckats i dopingtester.

Källa: BBC Sport

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.