Women rights in Africa 2016

Kvinnors rättigheter i fokus under Afrikanska Unionens toppmöte

Dagligen kämpar afrikanska kvinnor mot strukturer som begränsar och förtrycker dem. De avsägs rätten till de mest basala behov och rättigheter, men kampen fortsätter. I juni 2015 beslutade den Afrikanska Unionen (AU) att följande år skulle gå under namnet ”2016: African Year of Human Rights with Particular Focus on the Rights of Women”. I januari i år hölls första toppmötet.

Women rights in Africa 2016
Foto: Viktor Wrange

Året 2016 markerar en milstolpe i Afrikas och det internationella samfundets arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter. ”African Charter on Human and People’s Rights” firar 30 år, och fas två av det ”African Women’s Decade 2010-2020” inleds. Internationellt är det 36 års sedan skapandet av Kvinnokonventionen, och Pekingdeklarationen, vilken är den främsta internationella policyn för jämställdhet, har 21 års jubileum.

AU har med åren tagit fram flera instrument i syftet att stärka kvinnans position i det afrikanska samhället, arbetet är dock långt ifrån över. Strukturer och normer är ofta tröga att förändra och kvinnors möjlighet att nyttja sina rättigheter är i många fall ytterst begränsat.

Enligt Unionen är några av utmaningarna ekonomisk exkludering och finansiella system som vidmakthåller diskrimineringen av kvinnor. Begränsat deltagande inom politiken och samhällslivet. Bristande tillgång till utbildning och bevarande av flickor i skolan. Könsbaserat våld, skadliga traditionsbaserade sedvänjor. Exkludering av kvinnor från fredsdiskussioner, exempelvis som medlare.

Den 21-31 januari i år hölls Unionens 26:e toppmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Efter mötets avslut publicerades ett pressmeddelande på Unionens hemsida där ordföranden för ”African Union Women Gender and Development (AUWGDD)”, Mahawa Kaba Wheeler, adresserade frågan om aktiviteter och temat kvinnors rättigheter.

Mahawa meddelade att ”The Women Gender and Development Directorate” (WGDD) har mandat att införa och med full fokus främja jämställdhet och kvinnors rättigheter inom hela Unionen. Exempel är; övervaka samt utvärdera införandet av könsperspektiv i program, policys och aktiviteter inom AU:s kommission (AUC). Arbeta för att könsperspektiv ska ingå i allt arbete inom övriga AU-organ samt medlems stater. Stödja policys och aktiviteter som stärker kvinnors ekonomiska, politiska och sociala position. Utföra könsrelaterad utbildning. Skapa kampanjer, bygga relationer och nätverka i syftet att förespråka dessa frågor. Direktoratet leds av Dr Nkosazana Dlamini Zuma, ordförande för AUC.

Vidare menar Mahawa att WGDD’s mandat uppstått som ett resultat av de många hinder unionen möter i den omfattande könsdiskriminering och ojämlikhet som drabbar afrikanska kvinnor än idag.

Direktoratet överser även implementeringen av AU:s ”Gender Architecture” vilket innefattar sex instrument som guidar unionen, dess tillhörande organ, samt medlemsstater. Dessa är:

1) Konstitutionellt: African Constitutive Act.

2) Rättsligt: Protocol to the African Charter on Human and People’s Rights on the Rights of Women in Africa (Maputo Protocol)

3) Rapportering: The 2004 Solemn Declaration on Gender Equality in Africa (SDGEA)

4) Policy: The 2009 AU Gender Policy

5) Implementering: The 2010 African Women’s Decade (2010-2020)

6) Finansiellt: The Fund for African Women

Mahawa meddelade att som en del av framtida utveckling kommer Direktoratet skapa en ny könsstrategi som gäller från 2017 och framåt.

Nadina Rosengren
Nadina Rosengren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.