Räddades Beyoncé-anklagelserna om kulturell appropriering av "Formation"-videon?

Bild från videon "Hymn For the weekend" - Coldplay ft Beyoncé
Bild från videon ”Hymn For the weekend” – Coldplay ft Beyoncé – Skärmavbild Youtube

Denna månaden är det Black History Month och på bara några veckor har Beyoncé hunnit bli anklagad för kulturell appropriering (CA), ”kommit undan” och sedan gjort historia två gånger. I videon ”Hymn for the weekend” blir hon anklagad för kulturell appropriering. Sedan släpper hon sin video ”Formation” som hyllar det svarta folket, samtidigt som den är samhällskritisk och även innehåller en hyllning till Svarta pantrarna i och med deras 50-årsjubileum, då de redan 1966 utförde en formation som också den tog plats under självaste Super Bowl.

Jag är säker på att ingen missat ”Formation” och Beyoncés grymma uppträdande på Super Bowl, men jag tror att många har missat videon ”Hymn for the weekend” med Coldplay och Beyoncé, som släpptes bara några veckor innan ”Formation”. Den färgglada videon som utspelar sig i Indien och är jättefint gjord av regissören Ben Mor. Till skillnad från ”Formation” som hade ett underliggande syfte så verkar ”Hymn for the weekend” vara skapad enbart för att vi ska få njuta av Mumbai och Indiens rika kultur.

På sociala medier var folk snabba med att anklaga Beyoncé och Coldplay för kulturell appropriering. Kulturell appropriering är när en privilegierad grupp lånar traditioner så som i det här fallet, kläder och smycken av en marginaliserad grupp och gör om det och blir hyllade för att vara hippa och coola medan de som tillhör kulturen och bär de kläderna är sedda som annorlunda eller till och med konstiga när de bär det. Beyoncé som gestaltar en Bollywood-stjärna hade både henna, indiska smycken, bindi och sari på sig. De typiska indiska traditioner och kläderna som Beyoncé bar i videon menar man är appropriering, då hon som privilegierad använder kläder från deras kultur och får beröm för det. Många menar även att videon romantiserar bilden av Indien och gatubarn. Deras video visar oss ett Indien som är långt ifrån verkligheten, där barn springer glada på gatan och kastar färg på varandra, som man gör under högtiden holi.

Videon har upprört många och fått motta anklagelser om kulturella appropriering. Många tog till Twitter för att diskutera fenomenet medan andra menade att detta endast var en video som visade uppskattning av Indiens kultur. På det senaste har många kändisar blivit anklagade för kulturell appropriering, några exempel är Iggy Azalea som i sin video ”Bounce” hade ett Bollywood-tema, Miley Cyrus som i sin video ”We cant Stop” blev anklagad för appropriera svart kultur och Katy Perry som på sitt American Music Awards-uppträdande hade ett geisha-tema.

Det är svårt när man diskuterar fenomenet kulturell appropriering att veta vart linjen går mellan att uppskatta en kultur och att utnyttja en kultur för egen vinning. Precis som vi sett i de flesta debatter om kulturell appropriering så slutade inte heller denna i någon form av enighet om huruvida Beyonce gjorde fel eller inte. Då Coldplay och Beyoncé båda uppträdde på Super Bowl tillsammans är det kanske inte en slump att de valde att inte spela den låten efter att de hade fått anklagelser mot sig.

 

Debatten varade inte så länge och det såg ut som att Beyoncé kom undan anklagelser om kulturell appropriering och att konversationer tystades ner efter hon släppte sin video ”Formation”. Hursomhelst så skruvade Beyoncé upp hettan i diskussioner om rasism i starten av Black History Month och videon ”Formation” lämnade många svarta med en känsla av tillhörighet och hopp. Beyoncé har varit en snackis under februari och diskussionerna fortsätter än. Beyoncés dotter, Blue Ivy, vars hår tidigare kritiserats, bar upp sitt afro i videon med stolthet och har säkerligen uppmuntrat många att släppa ut håret i det fortsatta firandet av Black History Month.

Relaterat:
Beyoncé på Super Bowl

 

Veronica Odetunde
Veronica Odetunde

En tanke på “Räddades Beyoncé-anklagelserna om kulturell appropriering av "Formation"-videon?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.