Presidentvalet i Benin uppskjutet på grund av distributionsproblem

Parlamentet i Cotonou, Benin - commonslicens
Parlamentet i Cotonou, Benin – commonslicens

Benin har skjutit upp sin första omgång av presidentvalet med en vecka, fram till 6 mars. Landet har haft problem med distributionen av röstmaterial inför valet. I början på februari hade röstkort endast delats ut i två av tolv regioner, något oppositionen lämnat in högljudda protester om.

Den första röstningsomgången i landet var planerad till den 28 februari i år, men har nu skjutits fram en vecka. Den 6 februari hade röstkort inför valet endast nått två av tolv distrikt och många i landet har visat sin upprördhet över hur oprofessionellt det hela skötts.

Oppositionen har protesterat högljutt mot det problematiska läget och beslut om att skjuta på valet en vecka är nu taget.

Benins president Thomas Boni Yayi - Foto:
Benins president Thomas Boni Yayi – Foto:

Sittande president Thomas Boni Yayi är till följd av landets konstitution förhindrad att söka en tredje mandatperiod, men han har visat offentligt stöd för sittande premiärministern, Lionel Zinsou, som också får stöd av landets ledande oppositionsparti.

Kritiker ifrågasätter premiäsministerposten

Zinsou utsågs till landets premiärminister så sent som bara 10 månader innan Boni Yayis andra mandatperiod skulle upphöra. Innan Zinsou utsågs till premiärminister hade landet inte haft någon på posten på nära två år och under den största delen av Boni Yayis två mandatperioder har ingen innehaft premiärministerposten. Något som får många att spekulera i huruvida Zinsous position som premiärminister endast varit ett taktiskt drag från presidentens sida, då han verkar mer än angelägen om att se Zinsou som hans efterföljare.

Premiärminister Lionel Zinsou - WPC TV/youtube
Premiärminister Lionel Zinsou – Skärmavbild: WPC TV/youtube

En del kritiker menar också att Zinsou inte är den bästa att leda Benin, då det kan ifrågasättas hur unik eller äkta hans kärlek för landet är. Zinsou sägs nämligen spenderar en stor del av sin tid utanför Benin.

När valet nu förhoppningsvis inleds den 6 mars, har Lionel Zinsou, inte mindre än 32 andra kandidater att besegra i kampen om presidentposten för det västafrikanska landet med drygt 10 miljoner invånare.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Presidentvalet i Benin uppskjutet på grund av distributionsproblem”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.