Mobilbaserad musiktjänst lanseras i Senegal

Afrikas första skapade plattform för nedladdning av musik på kontinenten, har nu lanserats i Senegal med syfte att bekämpa piratkopiering och samtidigt ge musiker möjlighet att få betalt för sina alster. Internationellt kända musiker som Baaba Maal och Youssou N’Dour är några av nästan 200 personer som har tecknat avtal med ”MusikeBi”, tillsammans med yngre rappare, jazzartister och religiösa musiker. Bland dessa både kristna och muslimska sångare.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Plattformen, som är den första i sitt slag har fått sitt namn från ordet musik på wolof, ett språk som är utbrett i Senegal och Gambia.

Att ladda ned låtar från MusikeBi kostar mellan 50 och 85 US cent och användare kan ladda ned dem via sina mobiltelefoner. Betalningen sker via mobiltelefonerna, då det finns ett väl utvecklat betalningssystem i många länder på kontinenten, medan bankkort är relativt ovanligt i många länder.

Piratkopiering via internet är mycket vanligt i många delar av Afrika, liksom i resten av världen. I många länder kan man notera att försäljningen minskat så dramatiskt att många musiker endast kan göra sig en inkomst i sitt yrke genom konserter. Detta uppmärksammades av företaget Solidgruppen som samtidigt kunde se att efterlevnaden av upphovsrätten i praktiken försvagades kraftigt. På den vägen växte utvecklandet av tjänsten fram.

Enligt uppgifter ska artisterna få 60 % av inkomsterna, medan MusikeBi tar de resterande 40 %. Däremot erbjuder inte MusikeBi streamingtjänster, eftersom man menar att de lokala internethastigheterna är för långsamma och att kostnaden skulle bli oöverkomlig, särskilt som marknaden i huvudsak är mobilbaserad.

Källa: Aljazeera

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.