Fortsatta oroligheter i Burundi – men FN är hoppfulla

Ett år har snart passerat sedan våldsamheterna i Burundi bröt ut. Under denna period har hundratals människor dött och nu tar externa parter nya krafttag för att minska det politiska våldet i landet. Samtidigt uppdagas allt fler fall av våldsdåd som den burundiska regeringen tros ha mörkat, vilket har väckt starka reaktioner hos oppositionen och ytterligare ökat klyftan mellan de politiska parterna.

Burudis President Pierre Nkurunziza Foto: AMISOM Public Information
Burudis President Pierre Nkurunziza Foto: AMISOM Public Information

I december dödades nästan hundra personer i våldsamheterna som bröt ut efter att de politiska oppositionspartierna attackerat regeringens militärbaser utanför huvudstaden Bujumbura. Månaden kom följaktligen att bli en förödande tid för landet. Nu visar nya satellitbilder, som har analyserats av Amnesty, sanddyner strax utanför huvudstaden som har förvandlats till massgravar för minst 50 av de offer som våldsamheterna krävde. Tidigare under hösten identifierade FN:s observatörer ett tiotal andra massgravar som innehöll minst hundra kroppar. Den senaste upptäckten anses vara ytterligare bevis på det organiserade våldet i landet och ett försök att dölja våldsamheterna som framförallt tros ha utförts av regeringen och deras understödda styrkor. Men mord är inte det enda våldsdåd som människor har fallit offer för i landet. De burundiska säkerhetsstyrkorna misstänks även ha utfört flera handlingar som kan klassas som brott mot de mänskliga rättigheterna, däribland gruppvåldtäkter, tortyr och kidnappning.

Månader av politiskt kaos

Våldet i Burundi eskalerade i december, men landet har präglats av oroligheter sedan våren då landets president, Pierre Nkurunziza, tillkännagav att han skulle kandidera för en tredje presidentperiod trots att den burundiska grundlagen bara tillåter två. Trots internationella rösters förkastande av presidentvalet, som varken ansågs ha varit fritt eller giltigt, valdes presidenten om till en tredje mandatperiod i juli. Sedan dess har hundratals människor dödats i våldsamheter mellan regeringen och den politiska oppositionen och nästan 250.000 människor har försatts på flykt.

Försök till försoning

I skuggan av det blodiga inbördeskriget som Burundi genomled under åren vid millenieskiftet då ungefär 300.000 människor miste livet så har flera försök gjorts för att stabilisera situationen i landet av rädsla för att återuppleva en liknande situation. Bland annat skulle ett möte, initierat av den Afrikanska Unionen, hållas i Tanzania i januari. Inför mötet förkastade dock den burundiska regeringen både förslaget att öppna upp för dialog med medlemmar från oppositionen och även Afrikanska Unionens förslag att placera fredsbevarande styrkor i landet för att kunna skydda civilbefolkningen.

Hoppet om en politisk lösning sjönk således ytterligare då de politiska parterna inte visade något intresse för en kompromiss. Oppositionspartierna har sedan valet hävdat att Nkurunzizas tredje presidentperiod är förbjuden både enligt konstitutionen och Arusha-freden som fick slut på det tidigare inbördeskriget i landet. Därför kräver oppositionen att han avgår från sin roll som president. Nkurunziza, som ett flertal gånger har uttryck sin ovilja till samråd, har svarat oppositionen genom att terroriststämpla dem samt vägrat att benåda medlemmar från oppositionsgrupperna som under sommarmånaderna försökte förhindra hans tredje presidentperiod.

Ban Ki-Moon besöker Burundi

FN i huvudstaden Bujumbura Foto: Dave Proffer
FN i huvudstaden Bujumbura Foto: Dave Proffer

Tidigare under veckan anlände FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon till huvudstaden Bujumbura i syfte att spendera två dagar med olika politiska parter. Målsättningen var att finna en lösning gällande de politiska oenigheterna i landet. Bara några timmar innan hans landning utfördes två granatattacker i staden som krävde minst två dödsoffer och ett tiotal skadade. Attackerna framhävde landets politiska instabilitet samt dess behov av en konstruktiv fredsplan och därför ansågs generalsekreterarens besök vara av största vikt, både i tid och rum.

Ban Ki-Moons avsikt med besöket var både att möta representanter för politiska partier och NGO’s samt med landets utrikesminister Alain-Aimé Nyamitwe, men pressen låg framför allt på mötet med president Nkurunziza. Sammanträdet syftade till att uppmuntra presidenten till dialog med oppositionen för att kunna komma till avslut med krisen. FN-representationen skulle även diskutera det kraftiga våldet som har observerats sedan krisens början.

De senaste rapporterna från FN uttrycker positivitet efter vistelsen i Burundi. Ban Ki-Moon beskrev mötena som gynnsamma då den burundiska regeringen ska börja arbeta mot en mer inkluderande dialog. President Nkurunziza ska även ha utlovat att häva vissa mediala restriktioner samt fria ett tusental personer som är häktade för deras politiska åsikter.

Enligt Ban Ki-Moon var förhandlingarna ”ett hoppfullt steg för landet” och han beskrev sig även som optimistisk gällande kommande åtgärder av den burundiska regeringen för vidare arbete mot stabilitet i landet.

 

Källor: NY Times, irinnews.org, TV5 Monde

Alice Binti Mutambala
Alice Binti Mutambala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.