Löparstjärnan Abeba Aregawi misstänkt för doping

Svenska löparen och friidrottsstjärnan Abeba Aregawi har redan varit i blåsväder ett par gånger den senaste tiden. Men den bomb gällande dopinganklagelser som slog ner under dagen visar tveklöst den största besvikelsen mot Aregawi i friidrottssverige hittills. Ett prov taget i början på året har visat spår av den förbjudna substansen meldonium.

Abeba Aregawi i etiopisk landslagsdress, 2012 - Foto: Tom Page, commonslicens
Abeba Aregawi i etiopisk landslagsdress, 2012 – Foto: Tom Page, commonslicens

Abeba Aregawi, 25, har testat positivt för den förbjudna substansen meldonium och hon är tills vidare avstängd. Aregawi ska ha bett om att få ett b-prov analyserat, vilket indikerar att hon själv är av åsikten att hon inte vet hur hon fått i sig substansen.

Internationella friidrottsförbundet IAAF och Svensk Friidrott har i ett pressmeddelande meddelat att den dubbla VM-guldmedaljören på 1500 meter är avstängd och under utredning för misstanke om dopingförseelse.

Den aktuella substansen meldonium är förhållandevis ny i dopingvärlden av det man känner till, berättar Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, för Aftonbladet. Substansen kom under bevakning för drygt ett år sedan och så sent som vid årsskiftet 2015/2016 hamnade den på listan över förbjudna preparat – kort tid innan det att Aregawis positiva prov ska ha tagits.

Friidrottssverige uttrycker besvikelse

Friidrottssverige har under kvällen uttryckt stor besvikelse och många nämner de tidigare kontroverser som florerat kring Aregawi och menar att det lär bli svårt för friidrotten i Sverige att visa henne förtroende någonsin igen efter detta.

Löparstjärnan ska tidigare bland annat ha lämnat motstridiga uppgifter till Migrationsverket och Skatteverket om huruvida hon bott i Sverige eller ej, samt fått stor medial uppmärksamhet och ifrågasättande gällande hennes tidigare äktenskaps äkthet. Många menar nu att dopinganklagelsen kom som den där droppen som fick bägaren att rinna över, en besvikelse för många som menar att de ändå stöttat henne under åren.

Aregawi för Sverige, 2013 - Foto: Chan Fan, commonslicens
Aregawi för Sverige, 2013 – Foto: Chan Fan, commonslicens

Om Aregawis b-prov visar positivt väntar en avstängning på sannolikt två år. Svenska landslaget har sedan en policy sedan förra året som dubblar avstängningstiden i svenska landslagsdressen. Redan nu står det dock klart att hon förlorar sin plats i OS-truppen och att hennes ekonomiska stöd från Sveriges olympiska kommitté dras tillbaka omedelbart.

Aregawi var ett av Sveriges största medaljhopp inför OS i Rio de Janeiro i sommar.

Testat ska ha gjorts i Addis Abeba, Etiopien, i början av 2016.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.