Afrosvensk segeryra i Andra chansen ger historisk Melodifestivalfinal

Andra chansen är avgjord och det blev glädjande nog full utdelning för de afrosvenska bidrag som tävlade. I finalen, lördag 12 mars, utgörs nu startfältet av inte mindre än fyra akter med afrosvensk koppling – vilket är historiskt för Sveriges Melodifestival. Panetoz, Saraha, Boris René och Frans. Där har ni musikaliteten som den afroeuropeiska diasporan har vaskat fram.

Melodifestivalens deltävling Andra chansen avgjordes under lördagen och nu är hela startfältet för finalen färdigställt. Panetoz vann efter duell med Molly Pettersson Hammar, Boris René slog ut Albin & Mattis och SaRaha vann sin duell med Isa. I sista duellen vann Samir & Viktor över Dolly Style.

Tolv bidrag ska på lördag göra upp en finalplats till Eurovision Song Contest, som går av stapeln den 14 maj i Globen, Stockholm. Sverige kan tacka Måns Zelmerlöw och hans fjolårsvinst med ”Hero”, för äran att stå värd för musikeuropas största tävling. Som värdland är Sverige också direktkvalificerade till finalen. Vi slipper alltså kvala in i semifinalerna som går 10 och 12 maj.

Om en knapp vecka vet vi vilken låt och artist som får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Blir det något av de fyra bidragen med afrosvensk koppling? Procentuellt finns onekligen en stor chans då de afrosvenska bidragen fantastiskt nog utgör en tredjedel av startfältet på lördag. Det om något visar ju faktiskt vilken underbar musikalisk kapacitet och kunskap det finns inom diasporan. Om någon nu hade betvivlat detta…

Stor musikalitet och fördelaktiga startnummer (?)

Panetoz "Håll om mig hårt" - Foto: Skärmavbild SVT play
Panetoz ”Håll om mig hårt” – Foto: Skärmavbild SVT play

Panetoz har fått äran att starta hela finalen med sin låt ”Håll om mig hårt”. En riktig energibomb med massor av glädje, dans och breda leenden. Det är ingen dålig koreografi och det krävs definitivt bra kondition för att klara av ett nummer som deras. Panetoz vet hur man får igång sin publik och det har givetvis spelat in när Christer Björkman bestämt startordning. Vem vill inte ha en hejdundrande attention på publiken från start? Att startnummer ett (1) dessutom är ett av de bästa startnumren i Melodifestivalsammanhang är ju givetvis inte en nackdel för gruppen.

SaRaha "Kizunguzungu" - Foto: Skärmavbild SVT play
SaRaha ”Kizunguzungu” – Foto: Skärmavbild SVT play

Nästa afrosvenska nummer är SaRahas ”Kizunguzungu”. SaRaha, eller Sara som hon egentligen heter, bjuder på ett fartfyllt afropop-nummer där inte mindre än sju olika dansstilar från olika länder i Afrika finns representerade. Rent visuellt är faktiskt Saras fyra dansare avgörande för detta nummer, då deras otroliga danskoreografi gör numret till den otroliga afrofusion det är. Vi ser dansstilarna alkayida och azonto från Ghana, kuduro från Angola, coupé decalé från Elfenbenskusten (Côte d’Ivoire), pantsula från Sydafrika, shoki från Nigeria och sitya loss från Uganda. Koreografer är två av de fyra dansarna, Salem Yohannes och Maele Reeflex Cheza Sabuni. Sara är delvis uppväxt i Tanzania då hon som tvååring flyttade dit med sina föräldrar och sedan 2009 bor hon i landet igen. Saraha går ut med startnummer fyra (4) som statistiskt kanske inte varit den bästa plats att starta på i Mello – hittills…

Boris René "Put your love on me" - Foto: Skärmavbild SVT play
Boris René ”Put your love on me” – Foto: Skärmavbild SVT play

På startplatsnummer nio (9) hittar vi Boris René med låten ”Put your love on me”. Boris Lumbana, som han egentligen heter, har gått från fotbollsplanen till mello har vi fått läsa. Men givetvis har musiken varit en stor del av Boris liv redan tidigare. 2013 släppte han singeln ”Alive” och han har gott om musik ute på sociala medier. Boris bidrag i Melodifestivalen är en skön soul-poplåt och det går inte att missa att Boris är starkt influerad av självaste ‘the King of Pop’, Michael Jackson, framförallt i sina rörelser på scenen. Låten är stark och även om Boris är debutant i stora musiksammanhang så märks det att musik inte är något han upptäckte igår. Att gå ut mot slutet på startfältet har många gånger visat sig vara en fördel och nu återstår att se om Boris René blir en av dem som lägger ytterligare tyngd åt den statistiken.

Frans "If I were sorry" - Foto: Skärmavbild SVT play
Frans ”If I were sorry” – Foto: Skärmavbild SVT play

Sist ut av våra afrosvenska artister, men definitivt inte minst segertippad, är Frans med sin låt ”If I were sorry”. Frans Jeppsson Wall som blev känd i Sverige redan som sjuåring med Zlatan-låten ”Who’s da man” står äntligen på scen igen efter nio år av tystnad. Frans låt skrevs inte ursprungligen för Melodifestivalen, utan ett förslag från ett skivbolag om att skicka in låten är anledningen till att den är final. En succé varken Frans eller övriga låtskrivare trott skulle hända. Låten toppar svenska topplistorna på Spotify och iTunes och spelas över en halv miljon gånger om dagen bara på Spotify. Frans har både svenska och engelska som modersmål, då hans pappa är uppvuxen i England, med rötter i Nigeria. Frans tävlar som nummer tio (10) i finalen och det är sannerligen inte ett startnummer att vara ledsen över. Startnummer 1 och 10 har varit de på förhand bästa startnumren att ha.

Fram till förra året har det, sedan Christer Björkman gjorde om konceptet, endast varit tio nummer som tävlat i finalen. Nummer tio är alltså från och med förra året inte sist, utan andra nummer från slutet. Något som kanske kan komma att ändra statistiken framöver..

Afropé kommer givetvis att följa finalen på Friends Arena den 12 mars med stor spänning och entusiasm.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Foton: Samtliga bilder är skärmavbildningar från SVT play

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

3 reaktioner till “Afrosvensk segeryra i Andra chansen ger historisk Melodifestivalfinal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.