Zimbabwes Mugabe utmanas av tidigare vicepresident Joice Mujuru

Joice Mujuru är Zimbabwes tidigare vicepresident som nu utmanar landets president Robert Mugabe om makten genom att bilda partiet ZPF (Zimbabwe People First) inför presidentvalet 2018.

Robert Mugabe kritiserades i januari för att storslaget och påkostat ha firat sin 92-årsdag i Mansvingoprovinsen, där 75 procent av befolkningen svälter till följd av extrem torka som förstört skördarna. Mugabe och partiet Zanu-PF (Zimbabwe African National Union Patriotic Front) som styrt landet med järnhand sedan 1987 har under åren kritiserats bland annat för att leda landet in i en kris samt att med diktatoriska medel gjort allt för att tysta oppositionen.

Joice Mujuru. Foto: Richter Frank-Jurgen
Joice Mujuru. Foto: Richter Frank-Jurgen

Inför valet 2008 trodde många att Mugabes tid vid makten snart skulle vara slut, och Mugabe själv uttalade sig och sa ”Om du förlorar ett val och blir avvisad av folket, då är det dags att lämna politiken”. Efter att då ha förlorat mot opppositionspolitikern Morgan Tsvangirai uppstod en situation där Mugabe gjorde en helomvändning och menade att ”bara gud” kunde ta ifrån honom hans position. Våldet trappades upp och inför den andra valomgången drog sig Tsvangirai ur, efter att han och hans följare fått utstå hot, våld och trakasserier.

Inför valet 2018 utmanas nu Mugabe av ett nytt parti, ZPF med en tidigare Zanu-PF-politiker som ledare, nämligen Joice Mujuru. Mujuru var en av de gerillaledare som tillsammans med Mugabe stred för landets självständighet under 70-talet. Efter landets självständighet 1980 bildades partiet Zanu-PF som Mujuru anslöt sig till. Inom partiet har Mujuru sedan blivit mer och mer betydelsefull genom åren, och 2004 utsågs Mujuru till Zimbabwes första kvinnliga vicepresident. Länge såg det ut som att Mujuru kanske skulle bli den som efterträdde Mugabe, men 2014 avskedades Mujuru från posten som vicepresident efter att hon anklagats för att ha planerat att driva bort och mörda president Mugabe. Året därpå uteslöts hon ur partiet och nu bildar Mujuru det nya partiet ZPF och utmanar alltså Mugabe och hans Zanu-PF i det kommande valet 2018.

President Mugabe med sin fru, Grace Mugabe. Foto: DandjkRoberts
President Mugabe med sin fru, Grace Mugabe. Foto: DandjkRoberts

När Mujuru officellt lanserade partiet fanns en rad andra tidigare Zanu-PF-anhängare närvarande och Mujuru talade bland annat om att partiet ska verka för att bekämpa den korruption som pågår i landet samt att ”vissa revolutionärer är upptagna med att sänka Zimbabwe” (red. översättning). Mujuru med över 30 år inom Mugabes parti Zanu-PF kan dock få vissa problem med att övertyga väljarna om att det nya partiet står för en ny och förändrad politik.

Inom Mugabes egna parti Zanu-PF pågår dessutom en maktkamp mellan Mugabes fru, Grace Mugabe och nuvarande vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, om vem som i framtiden ska ersätta den ålderstigna presidenten.

Källa: BBC

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.