Aregawis B-prov också positivt. Sannolik avstängning i upp till åtta år.

Abeba Aregawis B-prov har nu testats och under dagen kom beskedet att även det innehöll spår av den förbjudna substansen meldonium. En lång avstängning väntar nu sannolikt friidrottsstjärnan.

Under onsdagskvällen har Aregawi själv för första gången kommenterat dopningsmisstankarna och proverna som visat sig innehålla spår av den förbjudna substansen meldonium. I ett pressmeddelande från Svenska friidrottsförbundet säger Aregawi bland annat följande;

– Jag trodde det var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera.

…jag vill härmed be om ursäkt till hela idrottsrörelsen i allmänhet och svensk friidrott, SOK (Sveriges olympiska kommitté), min klubb Hammarby, mina managers och tränare i synnerhet. Jag förstår att jag nu har sårat dem och gjort dem besvikna.

Aregawi förklara också hur hon ska ha fått tabletterna från en läkare i Etiopien, samtidigt som hon meddelar att hon haft ett möte med IAAF under onsdagen och är beredd att samarbeta till fullo.

Till SVT säger Aregawis agent, Jos Hermens, att 1 500-meterslöperskan ska ha fått en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i Turkmenistan. Hermens berättar vidare att en av dessa läkare redan har blivit gripen i Addis Abeba och sitter i fängelse.

Abeba Aregawi - Foto: Erik van Leeuwen
Abeba Aregawi – Foto: Erik van Leeuwen

Hermens betonar samtidigt att Aregawi ”har sig själv att skylla”, eftersom hon ”aldrig skulle ha tagit något hon inte visste vad det var”.

Nu väntar sannolikt ett långt straff för Aregawi och det kan bli så mycket som åtta års avstängning om domen följer Wadas regelverk och Svenska friidrottsförbundets nya praxis om dubblad avstängningstid tillämpas.

Internationella antidopningsbyrån Wadas regelverk ger fyra års avstängning för meldonium.

Aregawi tog senast inomhus-VM-guld och EM-silver, 2014, och var ett av Sveriges stora medaljhopp inför OS i Rio de Janerio i år.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.