Skandalen kring fredsbevarare och sexuella övergrepp växer

Efter FN-rapporten om de 69 anmälda fallen av sexuellt utnyttjande och våldtäkt, utförda av fredsbevarande styrkor under 2015, har nu generalsekreterare Ban Ki-moon släppt en ny lista till nyhetsbyrån AP. Listan innehåller information om fredsbevarare från 21 involverade länder och kommer från en ny och större utredning gällande 99 fall av sexuella övergrepp eller utnyttjande. Anklagelserna kommer att finnas tillgängliga online och uppdateras allteftersom.

FN-logga - Bild: Commonslicens
FN-logga – Bild: Commonslicens

Läget gällande den oroande ökningen av sexuella övergrepp och de många anmälningarna och anklagelserna mot fredsbevarande trupper uppdagades när den svenska FN-tjänstemannen – ”visselblåsaren” – Anders Kompass röjde information från en hemligstämplad utredning gällande franska soldaters övergrepp i Centralafrikanska republiken.

Kompass anledning till att röja informationen var att han menade att ingenting hände i utredningen och att han omöjligt kunde sitta tyst under rådande omständigheter. Kompass stängdes av från sin tjänst i samband med att han avslöjades som visselblåsare, men är idag rentvådd. När Sverige Radio intervjuar honom efter att han blivit rentvådd berättar han;

– Man skickar en rapport från ett skrivbord till ett annat skrivbord, man skickar en e-post till en annan e-post och så går det runt. Ingen känner sig ansvarig för att göra något.

För Kompass kom beskedet att han rentvåtts givetvis som en lättnad och de som nu anklagas för att ha begått allvarliga fel är istället FN. Det visar det brev som Anders Kompass har fått av FN:s internrevision, skriver Sveriges Radio, och Kompass säger till radion;

– Ja, nu är det klart. Jag sa till min fru att det känns märkligt att ha varit utsatt för det här under så många månader, för det är ju en psykisk press naturligtvis. Jag känner nu en lättnad, men också en sorg över hur det har blivit. Det är så onödigt.

Fatalt misslyckande från FN:s sida

I dagarna släppte FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon en ny rapport, som enligt Reuters gör gällande 99 fall av anmälningar om sexuella övergrepp eller utnyttjande där FN-personal är inblandad. Majoriteten av dessa gäller fredsbevarande styrkor och innefattar anställda från 21 olika länder.

Rapporten har gjorts efter det att situationen i Centralafrikanska republiken avslöjades.

FN har fått ta emot massiv kritik och har varit under stor press sedan avslöjandet, bland annat gäller det anklagelser om att inte ha arbeta tillräckligt snabbt i ärenden gällande sexuellt utnyttjande. En oberoende panel fastslog i december att världsorganet misslyckats fatalt i hanteringen av anmälningarna mot bland annat franska styrkor i Centralafrikanska republiken. Vilket sannolikt är en bidragande orsak till ytterligare övergrepp.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon - Foto: Commonslicens
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon – Foto: Commonslicens

De sexuella övergreppen från fredsbevarande styrkor har varit ett av FN:s och dess medlemsstaters mest stigmatiserade och ihållande problem. Fler än 100 000 fredsbevarare är i tjänst i några av världens mest känsliga, våldsamma och fattiga områden, där många av offren är barn och kvinnor som försöker få livet att gå runt.

Bland de länder där flest övergrepp anmälts återfinns förutom Centralafrikanska republiken – Demokratiska republiken Kongo, Haiti, Liberia, Elfenbenskusten (Côte d’Ivoire) och Mali. 38 av anmälningarna från 2015 gäller militär personal, 16 gäller internationell polis och 15 gäller annan FN-personal eller volontärer. Minst 23 av anklagelserna gäller minderåriga och i 15 av fallen finns också krav på faderskapsutredningar till följd av uppdagade graviditeter.

Ett stort problem med att få förövare fällda är dock att de står under sina respektive hemlands lagar, vilka kan skilja sig mycket åt, trots samma typ av brott. Generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar därför, i sin rapport, generalförsamlingen att överväga en internationell konvention gällande ”brott som begåtts i fredsbevarande operationer” och att varje nation bör uppdatera sina nationella lagar för att säkerställa att dessa tillämpas på sexualbrott som begås av deras medborgare när de tjänstgör i FN:s fredsoperationer…

Relaterat
Hur står det till med våldtäktskulturen bland FN-soldater

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.