Andrew Farrand – mannen bakom blogg och instagramkontot IbnIbnBattuta

Ibn Battuta var en stor resenär som besökte flera länder under åren 1324 – 1353, man kan läsa om Ibn Battuta i boken ”Islams vandringsman” översatt av Michael Mörling. En annan person som gjort en mängd resor och är bosatt i Algeriet är ‘Ibn Ibn Battuta’, eller rättare sagt Andrew Farrand, som har tagit resedagboken till en annan nivå och älskar det han gör.

Att resa kanske är det mest äventyrliga som finns och att få upptäcka nya ställen vilket en del personer inte har möjlighet till. Andrew Farrand är en person som förstår att resa är ett typ av privilegium och har alltid gillat att resa.

IMG_5875
Andrew Farrand – Foto : Katharina Meyer-Seipp

– Jag kommer från Baltimore, en måttlig stad, men väldigt trångsynt amerikansk stad, vilket jag tror att jag växte ifrån under min barndom där. Jag har alltid haft en nyfiken själ och alltid drömt att få besöka andra ställen. När jag äntligen började resa (i high school och speciellt i college), insåg jag att jag var väldigt tursam att få göra det, när en del inte kan. Jag var så tursam att njuta så mycket av det, då många personer var förlamade av ”rädslan av de andra” och lämnade sällan sina hem för att utforska, o
ch det var även sällan som man utmanade sig själv att besöka ett annat ställe utanför sitt hem. Den insikten utvecklades till något som man kan kalla för ”orsak” eller ”uppdrag” – idag känner jag att mitt uppdrag är att bygga en förståelse mellan personer genom att dela berättelser från gemensamma glädjeämnen, kamp, impulser, humor och allt annat som gör oss till människor.

Jag hittade Farrands Instagram Ibn Ibn Battuta av en slump. Jag blev väldigt nyfiken över varför han valt att kalla sig för Ibn Ibn Battuta, som på svensk betyder Ibn Battutas son.

– Troligtvis var det i high school eller kanske i middle school, möjligtvis under en världshistorisk lektion eller i mina många läsningar, som jag först hörde talas om Ibn Battuta. Som någon som kände behov i tidig ålder att lämna hemmet och upptäcka, jag fann hans historia inspirerande. Senare, när jag studerade i Georgetown University i Washington, DC, utvecklade jag ett stark band och blev intresserad av Afrika och arabvärlden – två av de första regioner som Ibn Battuta reste till. Innan jag gav mig iväg på min egna resa, myntade jag namnet (det är en ordlek på arabiska) och det var så Ibn Ibn Battuta föddes.

Farrand delar med sig av vardagsbilder, bilder på städer, byggnader och folk i Algeriet. Först startade Farrand sin blogg vilket är huvudprodukten, men betydelsen av hans Instagramkonto har kommit att växa. Han får ofta bra respons på sina foton från personer med rötter i Algeriet vilket han är mycket tacksam över. Men kan personer med rötter i Algeriet bosatt i ett annat land lära känna Algeriet genom Farrands bilder?

– Jag har fått äran att några algerier utomlands kontaktat mig och berättat hur mycket de tycker om mina bilder – den här gruppen har verkligen givit mig en stark positiv reaktion till mina bilder, det är jag tacksam över. Jag tror att det talar till flera faktorer, först och främst algeriernas kärlek till sitt land. Det andra, att jag tar bilder med en kamera som naturligt tar väldigt nostalgiska bilder (då det är likadan kamera som användes på 50- och 60-talet) förmodligen ökar de känslomässiga drag som många känner.

… jag tänker ofta på det, och har två reaktioner: För det första, är det trevligt att röra sådana rena, positiva känslor och minnen i huvuden hos algerier som har lämnat deras land för att bosätta sig i ett annat land. För det andra, det är olyckligt att dessa personer känt sig tvungna att lämna sitt land, som de uppenbarligen älskar djupt, för ett annat. Men alla har deras egna historier och tolkar dessa bilder olika. De faktorer som orsakar att jag klickar på avtryckaren är mer estetiska (enligt min egna smak) än antropologiska.

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord men kan man utifrån en bild besöka en stad eller ett område. Tror du att folk som aldrig tidigare har besökt Algeriet kan besöka landet genom dina bilder?

Från Ibn Ibn Battuta - Foto: Andrew Farrand
Från Ibn Ibn Battuta – Foto: Andrew Farrand

– Inte alls, faktiskt. När jag nu tänker på det, tror jag att bilderna jag tar av Algeriet visar en väldigt specifik del av landet, med en betoning på traditionella scener, historiska platser, unika kulturella särdrag – i korthet, allt det jag personligen tycker är intressant med Algeriet. Dessa saker är inte representativt av full rang av det man ser när man går genom Algeriet varje dag. Snarare, är de en produkt av mina egna preferenser, som en amerikan som är särskilt nyfiken på saker som jag inte växte upp med. Jag passerar tusen av nytillverkade Renaultbilar varje dag, men fotograferar den sällsynta R4. Jag hoppar över moderna flerbostadshus i tegelsten i förmån för Casbah. Jag hoppar över män och kvinnor i ”international business attire” (personer klädda i kostymer), till förmån för män i shangai eller kvinnor i en haik. Det skulle vara ett misstag från någon utanför, oavsett deras ursprung, att anta att bilderna jag delar representerar en fullständig bild av hur det dagliga livet i Algeriet ser ut som.

Farrand har skrivit på sin blog i 12 år vilket var hans första ”arbete” och menar att bloggen drar till sig enbart en blygsam publik. Instagramkontot är nytt och redan populärt i vissa avseenden. Bloggen, som har samma namn som Farrands instagramkonto skriver han i första hand för att dela med sig saker han lärt sig i möten med andra kulturer.

– Jag skriver den främst som ett sätt att dela med mig av intressanta saker jag har lärt mig i möten med andra kulturer. De lärdomar, överraskningar, insikter och trender som jag har stött på under mina resor som genuint fascinerat mig och hjälp mig att lära, och jag vill dela med mig av dessa effekter till människor där hemma som inte har möjlighet att resa till fjärran platser, helt enkelt aldrig tänkt att göra det, eller på någon nivå är tveksamma eller rädda att göra det. Jag hoppas det kan hjälpa till att bygga en förståelse och nyfikenhet för världen och respektera andra kulturer – mycket av detta skulle räcka långt i att lösa många av våra nuvarande globala problem.

Andrew Farrand möter Algeriet

Hur kommer det sig att du bor i Algeriet?

Från Ibn Ibn Battuta - Foto: Andrew Farrand
Från Ibn Ibn Battuta – Foto: Andrew Farrand

-Ursprungligen flyttade jag till Algeriet för att jobba för en amerikansk ideell organisation som underlättar utbildning och utbytesmöjligheter för personer inom politiken över hela världen. Efter två år i den positionen, letade jag efter nya professionella möjligheter men älskade livet i Alger, så jag hittade ett jobb inom en annan amerikansk ideell organisation, denna hjälper unga personer att komma in och lyckas inom arbetslivet, genom bland annat karriärcenter och karriärträningsprogram.

Kan du berätta om din första resa till Algeriet?

– Min första resa till Algeriet var 2012, en av de första av många jobbresor dit innan jag först bosatte mig i Alger 2013. Jag hade redan bott i Marocko under 2008-09, och i Syrien och i Jordanien under 2005, så det var mycket som var liknande. Algeriet har inte berört mig på det sättet som Syrien gjorde – det landet har fortfarande en speciell plats i mitt hjärta – men jag har funnit något i det som är spännande och unikt.

Hur mycket visste du om Algeriet innan du bestämde dig för att åka dit?

– Under all min tid i grannlandet Marocko, hade Algeriet förblivit denna outgrundliga, ogenomträngliga plats. När jag först kom till Algeriet kände jag inte Algeriet så bra – ingen utanför landet gör det riktigt, då landet har ett rykte som en ”svart låda”. Men det var verkligen på min radar, för att inte nämna högt upp på min lista över resmål. Jag hade läst om Algeriet när jag kunde i universitetskurser, på populärmedia och så vidare, och jag misstänkte att det var ett ställe som jag skulle njuta av. Jag var ivrig att besöka landet.

Är det något som överraskade dig när du kom till Algeriet?

Från Ibn Ibn Battuta - Foto: Andrew Farrand
Från Ibn Ibn Battuta – Foto: Andrew Farrand

– Inget speciellt. Jag fann mycket av Algeriet intressant, men kanske att mina tidigare erfarenheter inom regionen höll mig från att få en chock. Med det sagt, den franska influenserna är unika – jag har aldrig varit någonstans där det koloniala systemet har rotat sig så djupt. Även idag kan man känna den starka influensen överallt, på ett sätt som du inte kan känna i andra före detta kolonier som jag har besökt. Det är något som Algeriet ständigt kämpar med, vilket är förståeligt.

Har du något speciellt minne från dina första dagar i Algeriet?

– Hemsk trafik (det är för många bilar för dessa små vägar) och att man alltid känner sig vilsen. Alger är en bergig stad med slingrande gator som gör det väldigt svårt att lära sig orientera sig. Att göra det tog mig många månader!

 

Nadia Chache
Nadia Chache

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.