David Nzinga i spännande samtal med Afropé

Afropé har tidigare skrivit om filmskaparen och skådespelaren David Nzinga och efter hans senaste projekt, en kulturkväll på Bio Cosmopolite i Brandbergens centrum, Stockholm, kontaktade vi David för att höra lite om hur kvällen varit och vad han har för planer nu närmast.

Vi passade på att ställa lite nyfikna frågor till David och som alltid bjuder han på sig själv och utstrålar massor med sprudlande energi och engagemang. Det här är en man som tror på det han gör, med all rätta (!), och som får saker gjorda. Något som inte direkt ter sig förvånande när en blir varse hur många puttrande grytor David har igång samtidigt. Här kan vi verkligen snacka många järn i elden.

Hej David!

– Hej Afropé!

David Nzinga under DNZpictures Opening Night - Foto: Fredrik Hjerling
David Nzinga under DNZpictures Opening Night – Foto: Fredrik Hjerling

Tiden rusar iväg och det har nästan gått ett halvår sedan vi på Afropé pratade med dig sist. Kulturkvällen är gjord och från det jag ser på Youtube så var det en lyckad kväll. Hur känner du själv?

– Det stämmer, det var tanken att ha det som en kulturkväll men vi ändrade det till DNZpictures Opening Night. Det blev en perfekt kväll på alla möjliga sätt. Allt från gästerna, till publiken, personalen och alla överraskningar som vi hade.

Vad var din huvudanledning till att hålla denna kulturkväll?

– Vi lever under mörka tider just nu i Sverige, det är mycket rasism, hat och utanförskap som råder. Jag ville samla människor denna kväll för att påminna alla om att vi också har makten att kunna tända vår egen fackla och våga lysa upp i mörkret. Så jag ville samla alla under ett och samma tack för att skapa en gemenskap, samt inspirera varandra till att våga bära på sitt eget ljus. Detta genom att ha en opening night signerad DNZpictures för att visa vad vi har åstadkommit det senaste året, samt låta några av Sveriges bästa talanger och förebilder stå på scen.

Panelsamtal under DNZpictures Opening Night - Foto: Fredrik Hjerling
Panelsamtal under DNZpictures Opening Night – Foto: Fredrik Hjerling

Många intressanta personer var del av programmet den kvällen. Bland annat Kodjo Akolor, Panetoz och SM-vinnaren i Spoken Word, Simon Matiwos. Vad var kvällens höjdpunkt?

– Det var en bra fråga det, höjdpunkten. Den är svår faktiskt. Tycker att allting rullade på verkligen fint. Hade grymma liveakter på scenen och gästerna i panelen var ju helt fantastiska också. Men höjdpunkten skulle jag nog vilja säga var gästerna. Gästerna speglade det som vi vill berätta med våra filmer. Den mångfalden, mixen och familjekänslan som finns. En av gästerna kom fram till mig efteråt och sa; ”Jag känner ingen i publiken, men jag har aldrig känt mig såhär hemma på någon filmvisning tidigare. Det kändes som jag satt med vännerna, man skrattade tillsammans och hade det roligt.”

Värdar för kvällen var Njol Badjie och Toni-Prince Tvrtkovic. Är de nöjda efter kvällen? Och viktigast av allt hade ni kul?

– Haha, om de hade det, de här två grabbarna är födda att stå på scenen. Jag ville göra en annorlunda kväll signerad DNZpictures så jag frågade både Njol och Toni om att köra programledare. Vi pratade mycket om referenser och vad för typ av flow och humor det skulle vara. Programledarna ska ju vara de som lyfter upp eventet och har kul, vilket dessa två gjorde. Det var nog inte en endaste stund som publiken inte skrattade tårar.

Panetoz under DNZpictures Opening Night - Foto: Fredrik Hjerling
Panetoz under DNZpictures Opening Night – Foto: Fredrik Hjerling

Hur ser det ut framåt nu? Vad har du på gång för år 2016?

– Vi jobbar på vårt fjärde filmprojekt vid namn ”DESOLATE” och vi spelade in en pilot för två helger sedan. Sjukt grymma människor är involverade, både framför och bakom kameran. Projektet befinner sig i postproduktion nu och ska snart vidare till nästa steg. Förutom det så har jag lite premiärer, bland annat medverkar jag i den kommande SVT-serien ”Vårdgården” och långfilmen ”Måste Gitt” av Ivica Zubak. Jag håller också på att utveckla nästa grej inom DNZpictures som kommer heta DNZ talents. Så fler filmer med ungdomar kommer att göras.

Se delar från DNZpictures Opening Night i klippet nedan.

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.