Flera barn bland dödsoffren i terrorattacken i Elfenbenskusten

Sedan söndagens terrorattack i Grand Bassam, Elfenbenskusten (Côte d’Ivoire), har nu vittnesmål kommit som beskriver hur gärningsmännen – som tillhör al-Qaidas nordafrikanska gren – ska ha suttit i en av strandbarerna och druckit öl i anslutning till skjutningen. Attacken i Grand Bassam är den första al-Quaida utfört mot landet och president Ouattara har nu utlyst tre dagars landssorg.

Grand Bassam - Foto: Olunlyl Ajao, commonslicens
Grand Bassam – Foto: Olunlyl Ajao, commonslicens

Minst 18 personer har skjutits ihjäl och 33 personer skadats i den populära weekend-semesterorten Grand Bassam i Elfenbenskusten. Flera av offren uppges vara barn. Grand Bassam ligger utmed landets kust och ungefär fyra mil öster om landets största stad Abidjan.

Al-Quaida tog tidigt på sig attacken och nu kommer vittnesmål om hur två av gärningsmännen ska ha suttit och druckit öl i en av strandbarerna i området då skjutningarna initierades.

För Reuters berättar ett vittne hur han sett fyra män anlända i bil till strandbaren där han jobbar;

– Två av männen stannar kvar på utsidan, medan de andra två sätter sig och dricker öl i baren under ungefär en halvtimmes tid. Utan förvarning börjar de två männen på utsidan skjuta vilt, samtidigt som de två männen inne i baren kastar undan bordet de sitter vid och börjar skrika ’Allahu Akbar’.

Han förklarar vidare att männen i baren pratade arabiska sinsemellan då de satt och drack sin öl, medan de talade engelska med personalen. De verkade inte kunna någon franska.

Det första offret som sköts var en pojke, som av männen tvingades att knäböja innan han sköts. En annan pojke som uppges ha varit döv och lekte i närheten blev inte uppmärksammad på vad som hände, trots folks försök att varna honom.

– Han visste ju inte vad som hände och gick ner mot vattnet. De sköt honom i vattnet.

Gärningsmännen fortsatte sedan upp mot stranden igen och fortsatte skjuta. De gick in på flera av hotellen utmed stranden och öppnade eld.

Den första polisen anlände till platsen ungefär 15 minuter efter att skottlossningarna börjat och det dröjde ytterligare en halvtimme innan specialstyrkorna från Abidjan var på plats.

Oroväckande ökning

Detta är den tredje större terroristattacken i Västafrika på fyra månader och många menar att man nu ser en oroväckande ökning av attacker, våld och närvaro från militanta extremistgrupper i området. Många av attackerna utförs mot turistområden och just kustområden är extra sårbara områden då gärningsmännen kan komma åt områdena både via land och vattenväg.

I november förra året utfördes ett dåd mot ett hotell i Bamako i Mali. I januari, bara åtta dagar efter attacken mot hotellområdet i Hurghada, Egypten, utsattes ett hotell i Ouagadougou, Burkina Faso, för ett gisslandrama.

Elfenbenskusten (Côte d'Iovire) - Bild: Bourrichon
Elfenbenskusten (Côte d’Iovire) – Bild: Bourrichon

För Elfenbenskusten som nyligen återhämtat sig från ett decennium av politisk oro och ett inbördeskrig och som snabbt blivit en av världens snabbast växande ekonomier, kommer attacken givetvis som ett hårt slag.

President Outtara, som vann en stor valseger i oktober, har lovat att locka investeringar till landet som är världens största kakaoproducent. Givetvis oroar attacken, men Outtara lovade i ett TV-sänt tal under måndagen att hålla Elfenbenskusten på fötter
och skydda landet och folket från de fega, syftandes på
terrororganisationer som al-Quaida.

Bland offren återfinns förutom ivorianer, turister från bland annat Burkina Faso, Kamerun, Mali, Frankrike och Tyskland.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.