Shumbashaba

Hästar – En fristad för utsatta barn i Johannesburg

Livet i Sydafrikas slumområdena är hårt, men med hjälp av organisationen Shumbashaba får några barn ett ovärderligt avbrott från vardagen. Hur? Med hjälp av hästar.

En gång i veckan går fyra pojkar den 30 minuter långa promenaden från sitt hem, i ett av Johannesburgs slumområden, till Shumbashaba, en fristad där de träffar hästar och lär sig rida.

Shumbashaba
Foto: Shumbashaba

– Det har gjort mig till en person som skrattar, är omtänksam, respektfull och en bättre lyssnare, säger Justice Ratau, en av de fyra, till BBC World.

Ratau fortsätter och förklara att ridning hjälper honom att hålla sig borta från killar som röker och dricker. På bara några månader har han lärt sig mycket och byggt upp en stark relation till sin häst Sparky. Han har även vunnit flera lokala tävlingar i voltige, en form av akrobatik på hästryggen.

Shumbashaba är en icke vinstdrivande samhällsorganisation som förändrar livet för många unga. Syftet är att hjälpa människor i utsatta situationer att se bortom fattigdomens begränsningar. Pojkarnas ridning är gratis och finansieras genom avgifter från betalande elever. Organisationen anordnar även välgörenhetsevent för att samla in pengar. På deras hemsida kan man läsa mer om deras filosofi och användandet av EAGALA:s (Equine Assisted Growth and Learning Association) metoder. Hittills har över 1 500 personer varit en del av Shumbashaba.

Rataus mål är att arbeta med hästar och lära sig allt av sin lärare Rene Erasmus. Hon berättar hur Rataus kommit att bli en förebild för de andra eleverna. De ser hur han utvecklas, vilka möjligheter det ger och de vill samma sak.

Varför just hästar?

EAGALA menar att ta hand om, träna och bygga relationer till hästar påverkar människor på ett starkt och positivt sätt. De lär deltagarna om arbetsmoral, ansvarstagande, kommunikation och hälsosamma relationer, centrala delar i ett fungerande liv.

Hästar är stora djur som inger respekt och även rädsla för den ovana. Hästar har mycket känslor, är sociala, har olika personligheter, humör och gillar att ha kul. De är på så sätt lika människor. Det viktigaste är att de till minst detalj läser av människors kroppsspråk och reagerar ut efter detta. Genom att barnen lär sig hantera dessa djur stärks självförtroende och ansvarskänsla, samt deras sätt att förhålla sig till olika situationer och känslor. Nedan ges två exempel på metoder som erbjuds vid Shumbashaba.

Equine Assisted Psychotherapy/Counselling (EAP): Hästar reagerar på allt en person gör. De kräver därför ett konsekvent beteende och ett ärligt engagemang. Individen lär sig att i syftet att ändra hästens reaktioner behöver de ändra sig själva, vilket stärker självmedvetenheten.

Här ges även möjligheten till projicering, en överföring av känslor. Hästens agerande blir ofta till personliga metaforer för deltagarna. Gå iväg, bita och äta vid fel tillfällen, är några exempel. De kan även relatera till reaktionen att fly vid rädsla och pressade situationer. Metoden används vid exempelvis trauman, ätstörningar, missbruk och offerstöd.

Equine Assisted Learning (EAL): Här får deltagarna lära sig om vikten av beslut och attityder. Hästarna lär deltagarna om integritet, respekt och förtroende. Individen lär sig identifiera sina behov, samt hur dessa ska hanteras i syftet att ta kontroll över sitt liv. Detta möjliggör för deltagaren att fatta rätt beslut, vid rätt tillfälle och styra sitt liv i rätt riktning. Används inom utbildning av livsfärdigheter, föräldraskap, antimobbning och ungdomar i riskzon.

Källor: BBC, Shumbashaba, EAGALA

Nadina Rosengren
Nadina Rosengren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.