Idag, den 21 mars, är Internationella Downs Syndromdagen (World Down Syndrome Day), men redan igår tjuvstartade firandet på olika platser i landet, bland annat på Världskulturmuseet i Göteborg, som bjöd in till Rocka sockorna-festival. På plats för att fira den stora dagen, med stora som små, var inga mindre än glädjespridarna Panetoz.
Datumet för firandet av Internationella Downs Syndromdagen är vald eftersom personer med Downs syndrom har en extra kromosom av kromosomnummer 21.

Dagen firas på flera olika sätt i olika delar av landet och i världen. Ett initiativ som varit populärt under några år är att bära udda strumpor – rocka sockorna. Tanken bakom de udda strumporna är att påminna om att olika är bra. I sociala medier delar folk med sig av sina rockande sockor via hashtaggar som #rockasockorna, #oddsocks och #lotsofsocks.
Det svenska uppmärksammandet att rocka sockor gjordes stort av Nathea Anemyr från Vimmerby, som i år belönades med ett hederspris från Svenska Downföreningen. Priset delades ut igår, vid invigningsceremonin för utställningen ”Ikoner” på Fotografiska i Stockholm, som porträtterar 21 modeller som alla har Downs syndrom.
Rocka sockorna-festival med Panetoz på Världskulturmuseet

Igår uppmärksammades dagen också på Världskulturmuseet i Göteborg, där man bjöd på en färgsprakande och härlig Rocka sockorna-festival. En festival med massor av aktiviteter, sång och musik för stora som små, som drog över 1 100 personer.
I ett pysselrum sågs glada barn som ivrigt målade och fick hjälp med kampanjknappar med budskapet ”Jag gillar olika”. I ett annat rum bjöds det på teckenspråkssång och ute i den stora samlingssalen vid scenen pågick konserter av olika slag under dagen. Men den programpunkt som gjorde absolut störst succé var när gruppen Panetoz gjorde entré.
Med stor glädje och massor av energi tog de emot publikens jubel, gång efter gång. De skrattade, dansade, bjöd in till limbodans, skämtade och ja, sjöng gjorde de också givetvis. Ingen kan anklaga sångarna i gruppen för att inte inkludera eller visa kärlek för alla. Varje gång de fick besök nere på scen, från någon nyfiken eller lycklig person i publiken, visade de stor öppenhet genom att antingen inkludera personen på scen eller genom att på ett kärleksfullt sätt visa om de behövde mer utrymme för att utföra sitt nummer.

Panetoz gjorde precis det vi som medmänniskor alltid bör göra – se varandra med kärlek och acceptera varandra i våra olikheter som individer, men lika värde som människor.
Efter uppträdandet, som avslutades med att många av de yngre i publiken gjorde Panetoz sällskap på scen i en superversion av bandets låt ”Kaos in da house”, ringlade sig kön lång av förväntansfulla fans inne på museet – alla ville ta bild med sina idoler och få deras autografer.
… och ja, självklart sjöng de sin Melodifestivallåt ”Håll om mig hårt”.
Edit: Afropé skrev tidigare att Nathea Anemyr är initiativtagare till det svenska ”rocka sockorna”, vilket är fel. Genom Nathea fick däremot ”rocka sockorna” en enorm genomslagskraft i Sverige, då hon via sin kampanj i sociala medier, utmanade svenska folket. Vi ber om ursäkt om någon tagit illa vid sig av den tidigare felaktiga informationen.
