Zambia: Registrering/studie av elefanter visar stabil population

På årsdagen för FNs officiella ”World Wildlife Day” blev det nationella resultat av en omfattande elefantregistrering/studie, som 20 afrikanska land har deltagit i, offentliggjord. Det finns stora variationer i populationen allt från en liten ökning till en betydande nedgång, det framgår av artikeln den 3 mars på den officiella sidan av det pan-afrikanska elefantprojektet – the Great Elephant Census.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Zambias institut för nationalparker och djurliv (DNPW) släppte den 4 mars resultatet av elefantregistreringen/studien. Även om resultaten är optimistiska, behövs fortsatta insatser för att ta itu med tjuvjakt och att effektivisera bevarandet av elefanterna.

Samarbetspartnerna på The Nature Conservancy underlättade utbildningen av DNPW-ekologer gällande datainsamling, hjälp med dataanalys och organiserade de 250 timmarnas undersökning i studien.

Zambia är ett av 20 länder som deltog i den stora elefanteregistreringen/studien, vilken lanserades 2013 på hela den afrikanska kontinenten. Det är den första pan-afrikanska elefantregistreringen på 40 år, och forskarna använde en standardiserad metod för datainsamling för att skapa en uppdaterad bild av statusen för afrikanska elefanter.

Resultaten av undersökningen kan bidra till att skapa skräddarsydda planer för att mer effektivt skydda elefanterna och distribuera de begränsade resurserna för bevarande genom att sätta in de engagerade skogvaktarna där de verkligen behövs. Studien pekar också på möjligheter för länder att samarbeta över gränserna och fylla luckorna i säkerheten. I Tanzania som förlorat ca 60% av sina elefanter ledde den stora förlusten till en helt ny inriktningen för bevarande och viltvård i vad som en gång var hem till en av de största elefantpopulationerna i Afrika.

Flygundersökningen genomfördes från 4 till 26 September 2015, och täckte över 21 miljoner tunnland av Zambia. Området som undersöktes omfattade nationalparker och vissa jaktvårdsområden med fokusområden som bland annat Kafue och Sioma Ngwezi nationalparker, och Luangwa Valley och Lower Zambezi.

Resultaten visar att totalt sett, kan elefantpopulation i Zambia vara stabil, men med stora skillnader mellan olika delar av landet.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Med hänvisning i första hand till antalet levande elefanter, ger registreringsresultaten vid handen att elefantpopulationen är stabil (eller kanske till och med har ökat) i de två största elefantområdena, Luangwa och Kafue. I det tredje området, Lower Zambezi, minskar dock populationen. Och i det fjärde området, Sioma Ngwezi National Park, på gränsen till Angola och Namibia, minskar elefantpopulationen katastrofartat, här är arten nästan utrotad.

”The Nature Conservancy är försiktigt optimistiska omkring resultaten från flygmätningarna. Resultaten av studien visar tydligt att det arbete som har utförts av Zambias Institut för nationalparker och djurliv och andra samarbetspartners som Game Rangers International, South Luangwa Conservation Society och Frankfurt Zoological Society ger positiva resultat ”, säger Victor Samudrala, Zambias programchef på The Nature Conservancy.

Källa: Great Elephant Census
hanna presentation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.