Första åtalet gällande kvinnlig könsstympning i Gambia

Det första åtalet efter den uppmärksammade lagstiftningen gällande kvinnlig könsstympning (FGM) har väckts i Gambia. Flickan som var fem månader vid stympningen avled senare och nu står flickans mamma samt mormor åtalad.

Gamcotrap, en av de organisationer som jobbar mot könsstympning. Foto: Nichol Brummer
Gamcotrap, en av de organisationer som jobbar mot könsstympning. Foto: Nichol Brummer

Lagförslaget röstades igenom av den Gambiska Nationella Församlingen i slutet av december förra året, efter att landets president Yahya Jammeh i november gått ut och förbjudit kvinnlig könsstympning. Organisationer som jobbat för att förbjuda ingreppet menade dock att det inte bara räckte med en lag utan att det också måste implementeras i samhället för att få ett slut.

Sedan lagen trädde i kraft har nu det första åtalet väckts mot två kvinnor som står åtalade efter att en fem månader gammal flicka könsstympats och senare dött av sina skador. Det är flickans mamma och mormor som nu åtalas för att ha planerat att få flickan omskuren, mormodern har sedan varit den som tagit flickan till kvinnan som genomfört stympningen och därmed också gjort sig skyldig till att efterfråga och uppmuntra till könsstympning. Mamman till flickan står dessutom åtalad för att ha varit medveten om att könsstympningen skulle utföras utan att ha rapporterat detta till myndigheterna.

Dådet ska ha begåtts kring den 27 februari i byn Sankandi som ligger i Kiang West. Enligt mamman till den avlidna flickan ska hon ha lämnat dottern med barnvakten för att gå till sina odlingar och när hon kom tillbaka ska flickan ha varit stympad. Vidare säger mamman att såren var nästan läkta när flickan sedan efter tio dagar börjat blöda så kraftigt att hennes liv inte gick att rädda, mamman uppger att vem som utfört stympningen är för henne okänt.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

De båda åtalade nekar till anklagelserna och vid rättens första sammanträdande den 10 mars ajournerades rättegången på begäran av polisens åklagare som hänvisade till att utredningen fortfarande pågår. Vid rättens andra sammanträdande, den 15 mars behandlades det huruvida de åtalade ska erbjudas borgen eller inte. Borgenbegäran avslogs då och samtidigt beslutades det att rättegången nu överförs till Högsta domstolen i Mansa Konko i nedre flodregionen (LRR, Lower River Region) den region där dådet begåtts. De åtalade sitter tills rättegången åter ska upptas häktade på Mile 2-fängelset utanför landets huvudstad Banjul.

Gamcotrap som är en av de gambiska organisationer som jobbat för att förbjuda kvinnlig könsstympning anser att åtalet nu visar på hur den nya lagstiftningen kommer att fungera. Samtidigt som det är beklagligt att kvinnor ska behöva åtalas så visar det vikten av och allvaret i att skydda barnen från kvinnlig könsstympning, enligt ett uttalande gällande fallet på organisationens facebooksida.

Källor: Gamcotrap & Daily Observer

Relaterat:
Kvinnlig könsstympning förbjuds i Gambia

Förbudet mot kvinnlig könsstympning i Gambia är nu lagstadgat

Anna Wedin
Anna Wedin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.