Flera länder i Afrika har gått till val

Under förra veckan kom slutliga besked gällande flera valresultat från afrikanska länder som hållit val den 20 mars. Benin, Kap Verde, Kongo-Brazzaville (Republiken Kongo), Niger och Zanzibar har alla röstat gällande sina länders kommande styren, samtidigt som Senegal röstat gällande ett kortande av mandatperioder för framtida presidenter.

Förra veckan var en både intressant och ansträngd politisk vecka på många håll. Fem länder höll president- eller parlamentsval under söndagen den 20 mars och slutresultaten från dessa val kom under förra veckan. Senegal röstade gällande ett förslag om ändring i konstitutionen för att korta mandatperioderna för kommande presidenter. De olika valen har hållits med olika framgång och motgång. Några länder har tampats med oroligheter och anklagelser om valfusk och bedrägeri. Det har också uppmanats till bojkott på vissa håll, med viss framgång.

Benins val en fridfull modell

Många i Benin trodde nog att landets premiärminister, Lionel Zinsou, skulle bli landets nästa president. Men under presidentvalets andra omgång fick han se sig besegrad av sin motståndare Patrice Talon. Detta i ett val där man haft det rekordstora antalet av 48 nominerade kandidater i inledningsskedet.

Benins f d president Thomas Boni Yayi - Foto: Wilson Dias/Abr, commonslicens
Benins f d president Thomas Boni Yayi – Foto: Wilson Dias/Abr, commonslicens

Avgående president Boni Yayi lämnar över posten som landets president efter att ha gjort sina två mandatperioder som styrande överhuvud i landet och hans premiärminister Zinsou var ett populärt namn som efterträdare. Zinsou vann också valets första omgång med 28 procent av rösterna mot Talons 25 procent, men i den andra omgången gick Talon om Zinsou och kunde med 65,4 procent av rösterna utropas till segrare av presidentposten.

Talon ska en gång i tiden ha stått Boni Yayi nära, men anklagades 2012 för att ha varit hjärnan bakom en kupp där man försökte förgifta Boni Yayi och han flydde då till Frankrike. Förra året benådades han dock av presidenten och återvände till Benin.

Ett av Talons första löften som landets nya president är att förkorta mandattiden för presidenten ytterligare, till endast en mandatperiod, istället för de tidigare två.

Kongo-Brazzaville stängde ner telekommunikationen

Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou-N'Guesso i Vita husets blå rum - Foto: Amanda Lucidon/Vita huset
Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou N’Guesso i Vita husets blå rum – Foto: Amanda Lucidon/Vita huset

I Republiken Kongo har det varit allt annat än ett fridfullt val. Rapporter om kravallpoliser som använt tårgas och flertalet konfrontationer med civilbefolkningen har hörts. Stora protester från oppositionens väljare gällande valfusk och oegentligheter har uttryckts efter det att röstningen avslutades och landets sittande president Denis Sassou N’Guesso utropades som segrare återigen, och därmed förlänger sina redan 32 år vid makten.

Från oppositionssidan hävdas bland annat att man till viss del nekats tillträde till valurnorna, men framförallt också till rösträkningen.

Dagarna före valdagen ska den kongolesiska inrikesministern Raymond Mboulou dessutom ha beordrat teleoperatörer i landet att stänga ner all kommunikation så som telefoni, sms och internetuppkopplingar. Endast vissa myndighetslinjer ska ha getts undantag från förbudet.

Även ett förbud gällande framdrivning av motorfordon sattes in av regeringen under omröstningen och endast personer med särskilda tillstånd tilläts köra motorfordon under perioden.

Detta är några av de saker oppositionen ställt sig starkt kritiska till och också protesterat mot i efterhand. Man fördömer tilltagen och menar att det förhindrat valövervakare att kunna utföra sina jobb, vilket man vidare säger visar på att valet varit riggat från regeringens sida.

President Denis Sassou N’Guesso har styrt landet sedan 1979, med undantag för en femårsperiod då han förlorade valet 1992, och han verkar inte ha några som helst tankar på att lämna över styret till någon annan menar oppositionen. I oktober hölls en folkomröstning som ledde till att konstitutionen ändrades och man hävde ålders- samt tidsbegränsning gällande tid på presidentposten. Begränsningar som annars skulle hindrat 72-åriga Sassou N’Guesso att ställa upp igen.

Starkaste utmanarna till posten ska ha varit general Jean-Marie Michel Mokoko och Guy-Brice Parfait Kolelas. Men båda fick alltså enligt de offentliggjorda siffrorna se sig besegrad av Sassou N’Guesso.

Niger till val med frånvarande kandidat

Mahamadou Issoufou - Foto: Rama, commonslicens
Mahamadou Issoufou – Foto: Rama, commonslicens

Också i Niger har bekymmer och protester uttryckts från landets oppositionella grupper. Man har manat till en bojkott av årets val med hänvisning till bedrägeri från regeringens och sittande president Issoufous sida, och från BBC:s utsända rapporterades om väldigt liten aktivitet i landets huvudstad Niamey under valdagen.

Valet var redan avgjort på förhand hävdar oppositionen då den enda utmanaren till presidentposten, tidigare premiärminister Hama Amadou, fängslades i november och dessutom bara dagar före valet flögs till Paris för medicinsk vård.

Amadou fängslades till följd av anklagelser om människohandel med barn. Något han nekar till och hävdar är ett politiskt utspel från sittande regering. Hans stöd vid förhandsvalet i februari visade ganska tydligt att han troligen inte skulle vara att räkna med som motstånd till sittande president Issoufou. Amadou hade då 17 procent stöd och Issoufou 48 procent.

Niger tampas med ett växande hot från militanta grupperingar som Daesh, al-Qaida och Boko Haram, som attackerat landet bara dagar före valet. Med landsgräns mot Nigeria i söder, där Boko Haram har sitt starkaste fäste, och mot Mali och Burkina Faso i väster, där al-Qaida är aktiva och slutligen mot Libyen i norr, där Daesh är starka, ligger landet mycket sårbart. Detta är något president Issoufou visat starkt engagemang i att bekämpa och mota bort, vilket givetvis lockat många av landets väljare.

Bojkott i Zanzibar

I Zanzibar var säkerhetspådraget stort under valdagen, till följd av våldsamma protester veckan innan valet. Öriket Zanzibar, utanför Tanzanias kust, har delvis självstyre, men de tillhör samtidigt fastlandslandet Tanzania.

Öriket har många gånger haft problem med våldsamma upplopp och strider runt valtider och flertalet år har anklagelser och utredningar gällande valfusk varit på tapeten, så även detta val.

Redan i oktober hölls presidentval i landet, men detta ogiltigförklarades. Oppositionen CUF (Civic United Front) menade att det berodde på att de vunnit valet, något de utropat redan innan alla röster var räknade, medan valkommissionen menade att valet hade kantats av utbrett bedrägeri. CUF uppmanade därför till bojkott av mars-valet och drog sig ur hela kampanjen. Sittande president Ali Mohamed Shein från Revolutionära Statspartiet behåller presidentposten.

Senegal röstade fram kortad mandatperiod

Senegals president Macky Sall - Foto: Serigne Diagne, commonslicens
Senegals president Macky Sall – Foto: Serigne Diagne, commonslicens

I Senegal röstade man den 20 mars fram ett förslag om ändring i konstitutionen för att korta ner mandatperioden för presidenten från sju år till fem år, samt ett införande där en president endast tillåts att ställa upp för val under två mandatperioder i rad. En övre åldersgräns på 72 år ingick också i det godkända förslaget.

Förslaget kommer från sittande president Macky Sall, som från många håll har hyllats för sitt initiativ i en tid där många sittande ledare tvärtom gör allt för att förlänga sin tid vid posten.

Kritiker menar dock att presidenten initialt sagt att den nya lagen också skulle gälla hans egen mandatperiod, men istället röstade man nu om en förändring som kommer att gälla först från och med 2019. Beslutet att lagförändringen skulle komma att gälla först från 2019 beror dock på rekommendationer från landets högsta domstol och det konstitutionella rådet.

Lagförslaget fick 62,7 procent av rösterna, men med ett relativt lågt valdeltagande där endast 38,3 procent av de röstberättigade valde att rösta.

Kap Verdes parlamentsval gav klar majoritetsvinst

Oppositionsrörelsen för demokrati MPD tog stor revansch vid parlamentsvalet på Kap Verde och vann en övertygande majoritetsseger mot styrande partiet PAICV som varit styrande parti de senaste 15 åren.

Valurnor - Bilden har inget med valen i texten att göra (Pixabay)
Valurnor – Bilden har inget med valen i texten att göra (Pixabay)

Partiledare Ulisses Correia e Silva blir den tredje premiärministern i landet sedan självständigheten från Portugal 1975. I och med majoritetssegern kommer partiet att kunna styra landet under sin partivision ganska tryggt de kommande fem åren. Partiledare Correia e Silva sa till BBC att omröstningen visade att folket på Kap Verde har en önskan om att gå mot en ljusare ekonomisk framtid.

Kap Verde tillhör idag ett av de länder på den afrikanska kontinenten som har lägst andel fattiga, men landets ekonomi har den senaste tiden börjat vackla något.

Ett presidentval ska också hållas i landet senare i år, men datum för detta är ännu inte satt.

Källa: Reuters Africa, BBC Africa

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Flera länder i Afrika har gått till val”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.