Rätten att amma på jobbet – Kenyas parlament vill ge arbetande mammor bättre förutsättningar

Det kenyanska parlamentet har röstat för det lagförslag som kräver att företag och arbetsplatser i landet skapar utrymme för mammor att på sina arbeten kunna amma sina barn. Förslaget måste nu godkännas av president Uhuru Kenyatta innan lagen träder i kraft.

Lagförslaget som varit aktuellt tidigare, men då inte godkändes av det förra kenyanska parlamentet är en del av The Health Bill 2015, som samlar lagförslag och reformer rörande hälsa, hälsosektorn och hur samarbetet mellan nationella och kommunala hälsoinstitutioner ska fungera.

Foto: PIxabay
Foto: PIxabay

Förslaget som nu godkänts av det kenyanska parlamentet innebär att arbetsgivare är skyldiga att erbjuda sina anställda utrymmen där de kan amma sina barn i en lugn och trygg miljö. Dessutom ska det finnas tillgång till bröstmjölkspumpar och kylskåp för de mammor som inte har sina barn med sig på arbetet, men vill kunna spara sin bröstmjölk. Arbetstid ska dessutom avsättas för att möjliggöra för mammorna att amma eller pumpa ur mjölk.

Parlamentsledamoten Rachel Nyamai är kvinnan bakom förslaget och hon menar att det handlar om att underlätta för arbetande kvinnor, samtidigt som barnens hälsa befrämjas. Det handlar alltså inte om att överkomma stigmatisering kring amning, då det i Kenya anses som normalt med amning på offentliga platser.

Det finns ett fåtal företag i landet som redan erbjuder arbetande mammor utrymmen för att kunna amma i lugn och ro, ett av dessa är mobiloperatören Safaricom. Företagets personalansvarige menar i en intervju med BBC att företagets produktivitet ökat sedan man introducerade dessa faciliteter. En av anledningarna till att lagförslaget avslogs första gången var för att företagsgrupper hotade med att inte anställa kvinnor om förslaget godkändes. Dessa företag kan alltså ha något att lära av företag som Safaricom, där arbetande mammor stöttas samtidigt som företaget ökar produktiviteten.

Källa: BBC

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.