Trots att både Liberia och Guinea upplevt nya fall av ebola den senaste tiden anser Världshälsoorganisationen (WHO) att det stora ebolautbrottet nu är så utspelat att det inte längre utgör ett akut hot mot den internationella folkhälsan.

WHO:s generaldirektör Margaret Chan har godkänt ett utlåtande och rekommendationer som lämnats från en oberoende kommitté av experter gällande ebolautbrottet, som förutom att konstatera ett avslutat hot mot den internationella folkhälsan efter 20 långa månader, också rekommenderat att man bör avveckla alla rese- och handelsrestriktioner gällande Guinea, Liberia och Sierra Leone.
Man menar från experternas sida att smittorisken nu är så låg att den inte längre utgör en allmän hälsofara och att risken för internationell spridning är mycket låg. Samtidigt konstateras också att samtliga drabbade länder har kunskapen och resurserna för att hantera eventuella kommande smittofall.
Liberia och Guinea ser nya fall
I Liberia har två nya fall upptäckts. Det är en kvinna i 30-årsåldern och hennes femåriga son som är drabbade. Mamman är redan avliden och sonen bekräftades bära på smitta så sent som för någon dag sedan. Huruvida det finns någon koppling mellan de två fallen i Liberia och den nya kedjan som blossade upp i Guinea för drygt två veckor sedan är ännu okänt.
Det nya utbrottet i Koropara i Guinea som hittills har krävt sju liv och med en känd smittbärare som fortfarande är i livet, kan ha startats av smitta från sperma, som konstaterats kunna bära på smitta i över ett år efter att en person inte längre visar några symptom och har friskförklarats.
Den senaste tidens upptäckt, som visat att ebolasmitta kan bäras i kroppsvätskor under en längre tid, gör att flera organisationer nu planerar informationskampanjer till folk i de hårdast drabbade länderna. Man vill informera om risken vid sexuellt umgänge och amning, och avråder överlevare från att amma sina barn, och också från att ha sexuella förbindelser utan kondom under minst ett år framöver.
I Guinea är också en vaccinationskampanj på väg att startas för att vaccinera personer som finns i kretsen kring drygt 500 överlevande män som potentiellt fortfarande skulle kunna vara smittbärare.
Landet har redan vaccinerat runt 800 av de nära 1000 personer som hålls övervakade i Koropara.
